mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Svet

Bi lahko češkemu predsedniku Zemanu odvzeli pooblastila?

Deli na:
Bi lahko češkemu predsedniku Zemanu odvzeli pooblastila?

V predsednikovem uradu so glede Zemanove bolezni precej skrivnostni. - Foto: Profimedia

Odbor češkega senata za ustavna vprašanja je danes podprl uvedbo postopka po 66. členu češke ustave, da bi se predsednika republike Miloša Zemana zaradi njegovega zdravstvenega stanja razglasilo za nesposobnega opravljati dolžnosti in pooblastila predalo predsedniku vlade in parlamenta. Pogoji za to so po ocenah članov senatnega odbora izpolnjeni.

"Zdravstveno stanje predsedniku države ne dovoljuje, da bi lahko opravljal svojo funkcijo in tudi napovedi so take, da se v nekaj tednih ne bo mogel vrniti k izvajanju svojih nalog," je po seji odbora dejal senator Zdenek Hrana.

Svojo odločitev so člani odbora oprli na zdravniško poročilo, ki ga je v ponedeljek objavil predsednik češkega senata Miloš Vystrcil in ki pravi, da predsednik ni sposoben opravljati svojih dolžnosti zaradi svojega zdravstvenega stanja, dolgoročne napovedi pa da so popolnoma nejasne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za uvedbo postopka po 66. členu češke ustave za prenos predsedniških pooblastil morata glasovati oba domova parlamenta, torej tako senat kot poslanska zbornica. Senat naj bi svoje glasovanje opravil 5. novembra, poslanska zbornica pa po ustanovni seji, ki je sklicana za 8. november, navaja APA.


V obeh domovih parlamenta imajo zdaj večino opozicijske stranke, ki so do Zemana kritične in bodo verjetno podprle odvzem predsedniških pooblastil.

Čeprav se je zaradi hospitalizacije Zemana tik po volitvah nekoliko zapletlo, saj bi moral predsednik formalno nekomu poveriti mandat za sestavo nove vlade, pa to pravzaprav ne vpliva na koalicijska pogajanja, še poroča APA. Dve liberalno-konservativni zavezništvi se že pogajata o koaliciji, saj za to ne potrebujeta uradnega dovoljenja predsednika. V novem sklicu spodnjega doma parlamenta bi imeli 108 od skupno 200 poslanskih sedežev.

Vloga predsednika države bo pomembna postala šele, ko bo dosedanja vlada pod vodstvom Andreja Babiša po ustanovni seji parlamenta odstopila. Predsednik republike bi moral ta odstop sprejeti, nato pa tudi zapriseči novega premierja in ministre. Če bodo Zemanu odvzeli predsedniška pooblastila, bo to lahko naredil predsednik novega sklica poslanske zbornice.

Tudi Babiš se je medtem sprijaznil z volilnim rezultatom in je napovedal, da bo njegova stranka ANO odšla v opozicijo. Pri prenosu oblasti pa ne bo povzročal nobenih težav, je obljubil.

Loading...