duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

1_nuša rojs Svet24.si

Nuša Rojs: Bila sem presenečena, ko sem ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

mario-fafangel Necenzurirano

Zakaj je vlado spet zapustil Mario Fafangel

Profimedia Madonna Odkrito.si

Tako razkošno vilo si je v času koronavirusa ...

Alen Kobilica in Maja Prašnikar Njena.si

Alen Kobilica verjame, da bo spet videl

Slovenija

Pahor se je zavzel za mariborske dijake, ki jim grozijo kazni zaradi protesta

Deli na:
Pahor se je zavzel za mariborske dijake, ki jim grozijo kazni zaradi protesta

Predsednik države Borut Pahor. - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo dijakov II. gimnazije Maribor udeležil pogovora o aktualnih družbenopolitičnih razmerah ter tudi o globah in pozivih na sodišče, ki so jih prejeli nekateri dijaki. Pahor je izrazil željo, da bi našli pravno podlago za ustavitev postopka, s čimer bi pokazali razumevanje za stisko mladih.

Današnji pogovor, za katerega so se dogovorili v začetku februarja, je potekal v okviru dveh izbirnih šolskih dejavnosti, Aktivno državljanstvo in Ambasadorji Evropskega parlamenta, so sporočili iz predsednikovega urada.

V iskrenem pogovoru so se dijaki s predsednikom Pahorjem pogovarjali o pristojnostih in odgovornostih predsednika republike, aktualni domači in svetovni politiki ter o aktivnem državljanstvu mladih.

Pahor in dijaki so se v pogovoru dotaknili tudi glob in pozivov na sodišče, ki so jih nekateri dijaki prejeli zaradi udeležbe na mirnem shodu, na katerem so želeli izraziti svojo željo po vrnitvi v šolske klopi.Predsednik republike je dijakom pojasnil, da se v skladu s svojimi pristojnostmi ne sme vmešavati v odločitve samostojnih in neodvisnih institucij, vendar pa je izrazil željo, da bi - če je to mogoče - našli pravno podlago za ustavitev postopka in bi se na tak način pokazalo razumevanje za stisko mladih, hkrati pa to ne bi zmanjšalo pomena doslednega spoštovanja ukrepov, so navedli v uradu predsednika republike.

Nekateri mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so v minulih dneh prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. V iniciativi Zahtevamo šolo zato napovedujejo skupinski upor proti takšnemu "ustrahovanju".

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, poslali po pošti petim osebam plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

Loading...