stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor posvetovanja o mandatarju začenja s poslanci SMC

Deli na:
Pahor posvetovanja o mandatarju začenja s poslanci SMC

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor bo v prihodnjem tednu, skladno z napovedmi, opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami o mandatarju. V ponedeljek se bo srečal s poslanci zmagovalke volitev SMC, v torek s SDS in DeSUS, medtem ko bo pogovore s SD, ZL, NSi, ZaAB in poslansko skupino narodnih skupnosti opravil v sredo, so sporočili iz urada.

Pahor ima po konstituiranju DZ 30 dni časa, da DZ predlaga kandidata za predsednika vlade. Pričakovati je, da bo predlagal predsednika SMC Mira Cerarja. Ta se z DeSUS, SD, ZaAB in NSi pogaja za oblikovanje koalicije.

Če bi se pokazali jasni obrisi koalicije, bi predlog za mandatarja lahko DZ predlagal 18. avgusta, DZ pa bi o tem lahko odločal 22. avgusta, je predsednik republike Pahor dejal po nedavnem srečanju s predsednikom DZ Milanom Brglezom.

Pahor je v izjavi novinarjem takrat še poudaril potrebo po čim prejšnjem oblikovanju nove vlade. Nekateri izpostavljeni problemi, aktualni in tisti, ki so na dnevnem redu vlad že dlje časa, so po njegovi presoji rešljivi le v primeru čim prejšnjega oblikovanja nove vlade s polnimi pooblastili.

Če bi DZ o kandidatu za mandatarja odločal 22. avgusta, bi upoštevajoč okvirne roke o celotni vladni ekipi lahko odločal sredi septembra, še predvideva Pahor.