državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor se posvetuje o kandidatih za viceguvernerja Banke Slovenije

Deli na:
Pahor se posvetuje o kandidatih za viceguvernerja Banke Slovenije

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor bo danes po sredinem pogovoru z vodjo poslanske skupine SMC Simono Kustec Lipicer opravil preostala posvetovanja o kandidatih za mesto viceguvernerja Banke Slovenije. Sodeč po izjavah Kustec Lipicerjeve ni največje poslanske skupine za zdaj prepričal nobeden od treh kandidatov.

Na Pahorjev poziv za kandidature za viceguvernersko mesto so prispela tri imena, dosedanji viceguverner Janez Fabjan, nekdanji v.d. direktorja agencije Spirit Tomaž Klemenc, sicer aktiven tudi v bančništvu, in Primož Simončič iz notranje revizije Banke Slovenije.

Predsednik republike je v sredo začel krog posvetovanj s poslanskimi skupinami in narodnima skupnostma. Po posvetu s Kustec Lipicerjevo se bodo danes v predsedniški palači zvrstili vodje preostalih poslanskih skupin ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Vodja poslanske skupine SMC je v sredo Pahorju pojasnila, da bi se želeli poslanci največje vladne stranke sestati z vsemi tremi kandidati, v razmislek pa so Pahorju predlagali tudi, naj sam predlaga morebitnega četrtega kandidata.

Ob tem je Kustec Lipicerjeva pojasnila, da so v okoliščinah, "kjer obstaja kar nekaj pomislekov in dvomov o res celovitem in transparentnem delovanju Banke Slovenije in stanju bančnega sistema nasploh", ocenili, da je zelo pomembno opraviti individualne pogovore z vsemi kandidati.

Pahor bo izbranega kandidata DZ sicer predlagal do 10. junija. Poslanci bodo morali o kandidatu glasovati najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje vsaj 46 glasov.

Trenutnemu viceguvernerju in namestniku guvernerja Fabijanu šestletni mandat poteče 10. septembra. Svet Banke Slovenije sicer skupaj šteje pet članov, v njem pa so poleg guvernerja Boštjana Jazbeca ter namestnika Fabijana še viceguvernerji Darko Bohnec, Stanislava Zadravec Caprirolo in Mejra Festić.