sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor položil venec ob grobišču v Kočevskem Rogu

Deli na:
Pahor položil venec ob grobišču v Kočevskem Rogu

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je po današnji obletni maši in slovesnosti za žrtve revolucionarnega nasilja ob breznu pod Krenom v Kočevskem rogu, na kateri so govorci opozarjali, da slovenska politika ignorira to vprašanje, menil, da je slovenska država utemeljena na spravi. Vsi Slovenci pa imajo le eno domovino in ne dveh, je poudaril.

Po Pahorjevih besedah Slovenci nimajo dveh Slovenij, ampak vsi le eno domovino, v kateri se morajo vsi in ne glede na svoja politična, svetovno nazorska ter drugačna prepričanja truditi za življenje v razumevanju in spoštovanju.

Slovenija je tudi utemeljena na tem, da se sicer ne pozabi, temveč da se gre preko predsodkov in zamer ter preko žalostnih spominov, ki jih imajo eni in drugi na preteklost, je nadaljeval predsednik in vnovič podčrtal, da je na slednjem utemeljena nova in samostojna Slovenija.

Sicer pa dve desetletji po osamosvojitvi v državi, ki gre skozi krizo in ki zaradi različnih stisk in sodobnih težav ustvarja nove razlike, ni potrebno obujati starih razlik, je opozoril.

Te so skozi sedem desetletij žalosti in trpljenja na vseh straneh pristale v zgodovinski zavesti kot spomin in opomin, po katerih je treba skupaj gledati v prihodnost, je pristavil.



Tudi zaradi tega je danes kot predsednik republike položil venec k obeležju pri grobišču pod Krenom oz. v tamkajšnjem delu kočevskih gozdov, teden pred tem pa se je kot slavnostni govornik udeležil slovesnosti ob 70. obletnici Baze 20 v Kočevskem rogu, je še povedal Pahor.

Današnje slovesnosti pod Krenom se je poleg več poslancev udeležila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je za STA povedala, da se pod Krenom vsako leto zberejo, da se spomnijo slovenskih mučenikov, ki počivajo v Kočevskem rogu.

Poudarila je, da jo veseli, da se je slovesnosti letos udeležil tudi predsednik republike Pahor in da je s tem pripomogel k umirjanju strasti. Sicer pa mora biti Kočevski rog vsem v spomin in opomin, da se podobne stvari ne bi več dogajale, je pristavila.

Slovenija potrebuje spravo in zavedanje, da so vsi Slovenci sinovi in hčere slovenske zemlje in da se je treba z dostojanstvom spominjati vseh žrtev, je še povedala Novakova.