Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor naj bi za 26. maj razpisal volitve v Evropski parlament

Deli na:
Pahor naj bi za 26. maj razpisal volitve v Evropski parlament

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor bo danes podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Evropske volitve bodo v državah članicah EU potekale med 23. in 26. majem, v Sloveniji pa bomo osem evropskih poslancev volili zadnjo nedeljo v maju.

Edini možni datum za izvedbo volitev v Sloveniji v omenjenem roku je namreč nedelja, 26. maj. Dan glasovanja po zakonu o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament sicer določi predsednik republike, vendar mora pri tem kot dan volitev določiti nedeljo ali drug dela prost dan.

Po veljavnih rokih mora predsednik republike akt o razpisu volitev izdati najprej 135 dni in najpozneje 75 dni pred dnevom glasovanja, v aktu pa določiti tudi dan razpisa volitev, ki je hkrati dan, ko začnejo teči volilna opravila. Pri tem mora od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja preteči najmanj 60 dni.

Politične stranke se na volitve že aktivno pripravljajo; v strankah potekajo postopki za evidentiranje kandidatov, znana so že nekatera imena kandidatov, prav tako je večina zdajšnjih evropskih poslancev iz Slovenije napovedala ponovno kandidaturo.

V SDS, SD in NSi so napovedali, da bodo na volitvah nastopili samostojno, na samostojen nastop na volitvah se pripravlja tudi DeSUS. Še vedno pa je odprto vprašanje, ali bodo tri stranke, ki spadajo v politično skupino evropskih liberalcev (Alde) - to so LMŠ, SMC in SAB - nastopile s skupno listo.

O tem se bodo danes na sestanku skušali dogovoriti predsedniki teh strank, Marjan Šarec, Miro Cerar in Alenka Bratušek. Vse tri stranke so se sicer zavzele za oblikovanje skupne liste, a najtrši oreh bo zagotovo izbira imen, nosilca liste in vrstnega reda kandidatov.