Katja Tratnik Odkrito.si

Voditeljica z leto dni starejšim Nemcem na ...

papež frančišek Svet24.si

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga ...

Uroš Petisvet.si

V Medžugorju komunicira s Sveto Marijo, z ...

ljubljanska obvoznica, severna obvoznica Svet24.si

Ljubljanski avtocestni obroč z velikansko ...

andrej 02 Svet24.si

Žulj, ki po 40 letih še vedno žuli

01_Tanja_Žagar Njena.si

Iskreno priznanje Tanje Žagar šokiralo gledalce

Jessie J Najstnica.si

Jessie J pokazala celulit in navdušila

Slovenija

Volitve v Evropski parlament bodo 26. maja

Deli na:
Volitve v Evropski parlament bodo 26. maja

Foto: Bobo - Fotografija je simbolična.

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Te bodo 26. maja, kot dan razpisa volitev, ko bodo začeli teči roki za volilna opravila, pa je Pahor določil 25. februar. Ob tem je ocenil, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so potekale prvič.

Kot je dejal predsednik, utegnejo letošnje evropske volitve nagniti tehtnico in določiti smer prihodnjega razvoja Evropske unije bodisi v smer večje in močnejše povezanosti v uniji bodisi v smer manjše in šibkejše EU.

Zato je po njegovem mnenju prav, da Evropejci na volitvah s svojim glasom odločijo o nadaljnji usodi skupnega evropskega doma. Evropski parlament je namreč edina ustanova Evropske unije, v katerega predstavnike volimo Evropejci neposredno. "Zato bo treba rezultate naše volje po volitvah razumeti in jih spoštovati. Zato so te volitve, ki utegnejo odločilneje usmeriti prihodnji razvoj Evropske unije, posebnega pomena," je poudaril.

Že dejstvo, da se bodo na letošnjih volitvah pomerili kandidati iz kar trikrat več držav kot pred štiridesetimi leti, po njegovem mnenju kaže na razsežnosti sprememb evropske skupnosti oz. EU v zadnjih desetletjih. Kot je dodal, je v tem času zamisel evropskega povezovanja doživljala vzpone in padce.

"Toda v zadnjih letih je prišlo pri razvoju Evropske unije do resnega zastoja. Ta zastoj ilustrira tudi zmanjšana učinkovitost Evropske unije in posledično večje razočaranje Evropejcev glede skupnega doma," je dejal Pahor. Zato se po njegovih besedah slišijo ideje o rahljanju povezanosti evropskih držav in vnovično vračanje v nacionalne okvire.

Zapiranje v nacionalne okvire pa po njegovem mnenju za Slovence in slovensko državo dolgoročno ne bi prineslo nič dobrega, "temveč vračanje stare evropske geopolitike, ki namesto tistega, kar nas povezuje, krepi tisto, kar nas razdvaja".


Po njegovih besedah ne gre samo za to, da smo Slovenci ustanovitev lastne države povezali z evropsko idejo. "Gre za jasno spoznanje, da negovanje in razvoj skupnega evropskega doma zagotavljata mir, varnost in blaginjo, njegov zaton pa bi vse to ogrozil," je poudaril Pahor.

Evropska ideja je namreč utemeljena na spravi in temeljnih demokratičnih vrednotah, meni predsednik republike. "Morda v tem trenutku njenih dosežki niso najbolj blesteči, vendar ohranja mir in varnost. Po mojem pa zagotavlja tudi skupno blaginjo v večji meri, kot mislimo," je prepričan.

Poudaril je še, da se bo, kot pred drugimi volitvami doslej, vzdržal ravnanj, ki bi jih lahko razumeli kot strankarsko pristranska. "Si bom pa tudi kot predsednik republike dovolil poudariti, kako pomembna je evropska ideja in kako pomembna je Evropska unija za naš nacionalni interes in vsestranske interese Slovenije," je dodal.

Po zakonu o volitvah poslancev iz RS v Evropski parlament dan glasovanja določi predsednik republike, ki tudi razpiše volitve, pri čemer mora kot dan volitev določiti nedeljo ali drug dela prost dan v obdobju, ki ga določi pristojni organ EU.

Ker je slednji določil, da bodo volitve v državah članicah EU potekale med 23. in 26. majem, je v Sloveniji edini možni dan za izvedbo volitev nedelja, 26. maj. Pahor je tako danes podpisal odlok o razpisu volitev, s katerim je ta datum določil kot dan glasovanja.

Od 25. februarja pa bo že mogoče vlagati kandidatne liste. Kandidature je mogoče vložiti najpozneje trideseti dan pred dnevom glasovanja, torej najpozneje 26. aprila. Prav tako bo mesec pred volitvami stekla volilna kampanja.

Loading...