tina turner Odkrito.si

Tina Turner: Spregovorila o sinovem samomoru

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

čuječnost 2 Petisvet.si

Stres lahko s čuječnostjo obvladujemo prav vsi

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

ceca ražnatović Svet24.si

Ceca po aferi v Albaniji: Jaz sem patriotka

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Izpadla Paulina razkrila ...

Nika Zorjan 3 Njena.si

Ta lepotica je sestra Nike Zorjan!

Svet

Torra pozval k mednarodnemu posredovanju v katalonski krizi

Deli na:
Torra pozval k mednarodnemu posredovanju v katalonski krizi

Foto: Bobo - Quim Torra

Katalonski predsednik Quim Torra je danes v Ljubljani pozval k mednarodnemu posredovanju za politično rešitev katalonske krize. Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) in nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki gostita Torro, pa sta bila ob tem kritična do neodzivnosti, nenačelnosti in sprenevedanja evropskih institucij.

"Potrebujemo mednarodno posredovanje, potrebujemo tretjo stran, ki bo špansko vlado prisilila v prava poglobljena in svobodna pogajanja" med katalonskimi in španskimi oblastmi, je povedal Torra na pogovoru, ki sta ga v ljubljanski mestni hiši gostila Vajgl in Kučan. "Ob vzponu protikatalonskih skrajnih strank je jasno, da bomo samo z mednarodnim posredovanjem prepričali španski establišment, da mora politična rešitev za Katalonijo temeljiti na demokratični volji Kataloncev," je poudaril.

S tem, da je edina možna rešitev krize politična, se po njegovih besedah strinja 80 odstotkov Kataloncev. Prav toliko prebivalcev te španske regije je proti uporabi represije in proti monarhiji. Tako je Torra zavrnil navedbe, da so Katalonci razdeljeni na pol. Pojasnil je, da so razdeljeni zgolj pri tem, ali so za ali pa proti neodvisnosti.

Kot je še dejal, je več katalonskih voditeljev, ki so sodelovali pri pripravi referenduma, v izgonu, več pa v zaporu. Štirje od teh političnih zapornikov, kot jih je označil Torra, pa so v zadnjih dneh začeli gladovno stavkati. Evropo je zato pozval, "naj ne razočara, naj ukrepa, če še vedno ljubi demokracijo".Kučan in Vajgl sta bila ob tem v pisni izjavi, ki sta jo podala ob obisku katalonskega predsednika, kritična do neodzivnosti, nenačelnosti in sprenevedanja evropskih institucij, ki molčijo tudi ob najnovejši zaostritvi razmer v Kataloniji. Vse, ki imajo vpliv na evropskem političnem prizorišču, sta pozvala, da se zavzamejo za politično rešitev katalonske krize in za usodo političnih zapornikov in vseh katalonskih politikov, ki so se pred represijo španskih oblasti umaknili v druge države.

Zapisala sta, da "zagovorniki človekovih pravic in demokratičnih vrednot EU zavračamo ravnanje španskih oblasti in utemeljeno dvomimo v upravičenost in pravičnost napovedanega sojenja katalonskim političnim zapornikom".

"Prepričani smo, da so španska družba in njene demokratične državne institucije sposobne dialoga, v katerem bosta obe strani s polno odgovornostjo soočili svoja stališča in v katerem bo spoštovana pravica Kataloncev do razmisleka o prihodnosti Katalonije in da o tem demokratično odločajo". Zato sta špansko vlado pozvala k dialogu.

Loading...