Revija Reporter
Slovenija

Pahor in Van der Bellen na osrednji prireditvi ob stoti obletnici plebiscita

STA

10. okt. 2020 5:55

Deli na:

Borut Pahor in Alexander Van Der Bellen.

Bobo

V Celovcu bo danes osrednja prireditev ob stoti obletnici koroškega plebiscita, ki se je bosta prvič skupaj udeležila tudi predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen. Oba predsednika bosta ob tej priložnosti v celovški Slomškovi hiši odprla prve dvojezične jasli.

Današnja osrednja prireditev ob obletnici v dvorani grbov v celovški deželni hiši se bo začela ob 10.30, kjer bosta imela slavnostni nagovor predsednika obeh držav.

Prireditev se bo začela s pozdravnim nagovorom predsednika deželnega zbora avstrijske Koroške Reinharta Rohra. Sledili bodo nagovori celovške županje Marie-Luise Mathiaschitz, predsednika Zveze slovenskih organizacij Manuela Juga, ki bo spregovoril v imenu koroških Slovencev, člana deželne vlade avstrijske Koroške Martina Gruberja, avstrijske ministrice za ženske in integracijo, ki je pristojna tudi za avstrijske manjšine, Susanne Raab, podkanclerja in ministra za umetnost, kulturo, javno upravo in šolstvo Wernerja Kogla ter deželnega glavarja Petra Kaiserja.

Predsednika Slovenije in Avstrije se bosta v okviru obiska danes sestala s člani projektne skupine "gemeinsam 2020 skupno" in se udeležila odkritja svetlobne skulpture Tomasa Hokeja, zmagovalca natečaja GRENZENLOS-BREZMEJNO. Skupaj si bosta tudi ogledala potujočo razstavo CHARINTHIja 2020, ki na sodoben in inovativen način spodbuja dialog z obiskovalcem in ga popelje na časovno potovanje skozi sto let zgodovine, hkrati pa posreduje sporočila sedanjosti in ponuja dialog s prihodnostjo.

Slovenskega predsednika na uradnem obisku v Avstriji spremlja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, ki bo danes skupaj z avstrijsko ministrico Raab obiskala Šentjakob v Rožu. V tej občini so nedavno sprejeli odločitev, da bodo v vseh vaseh občine postavili dvojezične smerokaze in krajevne napise.