favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden se bo sestal z "morilcem" Putinom

Deli na:
Biden se bo sestal z "morilcem" Putinom

Ruski predsednik Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden in njegov ruski kolega Vladimir Putin bosta imela danes v vili ob obali Ženevskega jezera svoje prvo srečanje. Tem na pogovoru bo veliko, vendar nobena stran ne pričakuje bistvenega preboja glede spornih vprašanj. Tudi pred novinarje bosta predsednika stopila ločeno. Zanimivo bo videti, kako bo potekalo Bidnovo srečanje s Putinom, za katerega je ameriški predsednik dejal, da je "morilec".

Američani imajo na seznamu veliko stvari, ki jih motijo, na čelu z računalniškimi napadi ruskih hekerjev, odnosom Kremlja do opozicije v Rusiji, zasedbo ukrajinskega ozemlja, vpletanjem v ameriške volitve in volitve v drugih zahodnih državah. Do Kremlja so bili v zadnjih dneh ostri tudi v sklepni izjavi po vrhu G7 in po vrhu zveze Nato. Putin sicer obtožbe o kibernetskih napadih zavrača kot farsične.

Biden je pred srečanjem zagotovil, da ne iščejo konflikta z Moskvo, ampak stabilne in predvidljive odnose. V Beli hiši sicer ne pričakujejo kakšnega velikega rezultata z vrha.

Putin je podobno pred vrhom dejal, da se želi na srečanju z Bidnom zavzeti za sodelovanje pri skupnih interesih. Mednje po njegovih besedah sodijo regionalni konflikti, skrb za okolje in strateška stabilnost, vidi pa tudi možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja. Dejal je še, da bo srečanje posvečeno predvsem obnovitvi osebnih stikov in odnosov ter vzpostavitvi neposrednega dialoga.

Oba predsednika bosta imela po srečanju samostojni novinarski konferenci. V Beli hiši to označujejo kot primeren format za jasno komuniciranje s svobodnim tiskom o temah, ki bodo izpostavljene na srečanju.