Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor bo predsednikom strank predlagal ukrep za uspešnejši boj proti korupciji

Deli na:
Pahor bo predsednikom strank predlagal ukrep za uspešnejši boj proti korupciji

Predsednik države Borut Pahor je ob obisku Prekmurja napovedal, da bo prihodnji teden začel postopke za imenovanje novega senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Predsednik RS Borut Pahor o ponedeljkovem sestanku s predsedniki parlamentarnih strank:

"Storil bom vse, da bo KPK čim prej imenovana in da bo ta pomembna komisija nemoteno opravljala delo. V tem smislu bi rad danes povedal dvoje: Imam dve nalogi! Eno mi nalaga zakon, drugo sem si naložil sam po posvetu s senatom KPK. Prva naloga zadeva moje obveznosti, ki sop potrebne zato, da čim prej, vsekakor pred 1.3., ko bo KPK dokončno odstopila, imenujem člane novega senata in s tem omogočim, da KPK nemoteno opravlja delo prej in potem. Druga moja naloga je pravzaprav zrasla tako na podlagi mojih izkušenj, kot pogovora s senatom KPK prejšnji teden v sredo. Ta naloga je, tudi v jutrišnjem pogovoru s predsedniki in predsednicama parlamentarnih strank, izpostaviti našo na nek način skupno dolžnost, da vsaj v celoti poskušamo po naših najboljših močeh, čeprav ne v celoti, storiti vse za to, da bi slišali opozorilo KPK, ki je ob svojem  odstopu opozorila na to, da institucija pravne države, sam sistem pravne države, omogoča preveliko ovir zato, da bi taka komisija uspešneje delovala v boju proti korupciji. V tem smislu si bom tako jutri na sestanku s predsedniki strank, kot tudi sicer ob tem, da bom vodil transparentno postopke za imenovanje novega senata KPK prizadeval preko pogovorov  s predsedniki strank v okviru sporazuma, ki sem ga bil  predložil za jutrišnji sestanek v okviru mojih pogovorov z vlado in parlamentom, vendarle v naslednjih mesecih obravnavali in morda tudi sprejeli katerega od predlaganih ukrepov, ki ga KPK daje za to, da bi naslednji senat te KPK lažje in boljše opravljal svoje delo.

Naj sklenem: prvič, prihodnji teden bom pričel postopke za imenovanje novega senata KPK, že jutri na sestanku s preds. parlamentarnih strank držal tudi obljubo temu senatu KPK, da bom skupaj z njimi proučil možnosti, kako  bi vendarle v sistemu, ki ima očitno preveč preprek za uspešen boj proti korupciji, te prepreke odpravili s spremebo zakona ali pa z njihovimi  dopolnitvami in kot me je bila opozorila KPK na našem pogovoru v sredo, ne gre samo za pravna vprašanja, gre tudi za vprašanja tako imenovane pravne kulture, da bi dejansko boj proti korupciji bil uspešnejši. Tako bi lahko še v začetku pomladi leta 2014 Slovenija dobila novo komisijo KPK in upam, zato si bom posebej prizadeval, tudi nekaj mogoče novih pravil ali ukrepov ali, kot bi rekla KPK, ki odstopa, nekaj novih instrumentov za to, da bi ta boj postal uspešnejši. Ko bom v prihodnjem tednu sprožil postopek za imenovanje komisije, bo to pomenilo dvoje: prvič, dal bom javni poziv, da se v roku 30. dni prijavijo vse osebe, ki se čutijo kompetentne, da kandidirajo za članstvo v senatu KPK. In drugič, pozval bom pet kvalificiranih predlagateljev, Državni zbor, Vlado, kvalificirane nevladne organizacije, uradniški in sodni svet, da imenuje po enega delegata v tako imenovano izbirno komisijo. Ta bo izdelala med prijavljenimi kandidati seznam, z njega pa sem dolžan imenovati nov senat KPK."



Ob vprašanju, da ravnanje koalicije ob odstopu senata KPK ni lepa popotnica za ponedeljkov sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, je Pahor dejal:

"Ko so razmere težke in mislim, da je odložžen odstop KPK signal, da so razmere težke ne samo v ekonomskem, ampak tudi v nekaterih drugih smislih, imamo dve možnosti: ali obupamo, ali pa se borimo. V razgovoru s senatom KPK v sredo sem pozval komisijo, da opravlja svoje delo naprej. No, odločili so se, da odloženo odstopijo najkasneje s 1.3. Naj javnosti opozorim, da komisija, ki jo vodi g. Klemenčič, še naprej s polnimi pooblastili opravlja svoje delo do imenovanja novega senata, ali pa bo odstopila najkasneje s 1.3. V soboto zvečer sem opravil še zadnje posvete s pravnimi svetovalci; roki so taki, da mi, če sprožimo dovolj zgodnje postopke, omogočajo, da bi pred 1.3. lahko imenoval nov senat KPK.  S tem pa bi bilo delo komisije popolnoima nemoteno. Da ne bi bilo nesporazumov kasneje, povdarjam obveznost politike kot celote: da ukrepa tako s spremembami ali dopolnitvami zakonodajnega in pravnega sistema in si prizadeva za neko večjo raven pravne kulture. In mislim, da je en sestanek predsednikov strank, ki je šele drugi v letošnjem letu, prvi je bil zelo uspešen, ne vem ali bo tudi jutrišni, vendar si bom za to prizadeval, je predvsem priložnost, da nekaj storimo skupaj. Mislim, da so dokončno minili časi, ko je vsak dejal, da kaj ni mogoče! Mislim, da je nastopil čas, ko se moramo vprašati, kako skupaj lahko kaj vendarle naredimo.