Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Domnevna izsiljevalca znova pred kranjskimi sodniki

Deli na:
Domnevna izsiljevalca znova pred kranjskimi sodniki

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Na kranjskem okrožnem sodišču je včeraj potekal predobravnavni narok zoper Metija Plavo, ki je skupaj z bratom Edijem obtožen izsiljevanja Aleksandra Arha. Plava je krivdo zanikal, zato bo steklo sojenje. Prav tako bi se lahko na sodišče vrnil primer domnevnega izsiljevanja šenčurskega kmeta, saj naj bi višje sodišče razveljavilo obsodilno sodbo.

Kranjsko okrožno sodišče je pred dvema letoma Metija Plavo po nekaterih točkah obtožnice spoznalo za krivega izsiljevanja šenčurskega kmeta Aleša Šterna in ga obsodilo na tri leta zapora. Višje sodišče je pritožbo na sodbo obravnavalo šele decembra lani in jo, kot je danes povedal zagovornik Mitja Sever, razveljavilo. Sodbe stranke sicer še niso prejele, a naj bi bilo glede na odpravo prepovedi približevanja jasno, da višje sodišče ni potrdilo prvostopenjske sodbe.

Medtem se na kranjskem sodišču začenja še drugi postopek zoper Plavo. Tožilstvo namreč njemu in njegovemu bratu, ki ga danes na sodišče ni bilo, očita izsiljevanje Aleksandra Arha, ki naj bi ga skupaj oškodovala za okoli 100.000 evrov. Meti Plava tudi te očitke zavrača in znova izpostavlja dvome v verodostojnost nekaterih prič ter policistov.

Tako bo na zahtevo obrambe v postopku neposredno zaslišana vrsta prič. Tudi postopek v primeru Šterna je bil dolgotrajen, v enem letu je bilo izvedenih okoli 30 obravnav in zaslišanih okoli 80 prič, pregledano je bilo tudi veliko dokumentacije.



Plava je ves čas zanikal, da bi Šternu grozil in ga izsiljeval ter od njega izsilil več kot milijon evrov. Poudaril je, da je obtožba zoper njega rezultat policijskega konstrukta. Sodnica Marjeta Dvornik pa ga je spoznala krivega le po nekaterih delih obtožnice, saj je kritično presojala izpovedbe domnevnega oškodovanca.

Obramba je tožilstvu ves čas očitala, da navedbe iz obtožnice niso bile časovno in krajevno konkretizirane. Podobno je tudi v primeru, ki je sedaj prišel na sodišče in v katerem je obramba že vložila ugovor zoper obtožnico. Izsiljevanje naj bi se glede na navedbe tožilstva odvijalo od junija 2013 do januarja 2015, ovadbo pa je domnevni oškodovanec podal oktobra 2015.

Sodnica Polona Kukovec je začetek sojenja napovedala za 23. marec, še pred tem pa se bo glede krivde na novem predobravnavnem naroku izjasnil še Edi Plava, ki se današnjega naroka ni udeležil. Ob začetku sojenja bo znanih tudi več podrobnosti iz obtožnice.