Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak: Dvig DDV bi moral biti res skrajna možnost

Deli na:
Vizjak: Dvig DDV bi moral biti res skrajna možnost

Foto: Bobo

V največji opozicijski poslanski skupini SDS nasprotujejo noveli zakona o izvrševanju proračuna. Nasprotujejo zvišanju rtv-prispevka, možnosti prerazporejanja sredstev za materialne stroške v sredstva za plače in dvigu DDV. Vlada bi morala poseči po ukrepih za zniževanje javne porabe, a je pri tem zelo sramežljiva, meni poslanec Andrej Vizjak.

Vizjak je v izjavi novinarjem ponovil že znano stališče največje opozicijske stranke, da bi moral biti dvig DDV res skrajna možnost, ko z ostalimi ukrepi ne bi bilo več možno doseči uravnoteženja javnih financ.

Vlada je po njegovem mnenju izbrala napačno pot. Prva prioriteta bi namreč morala biti, tako ponovno svari Vizjak, v krčenju javnih izdatkov, "ne pa v novih davkih, ki so asocialni in prizadenejo slovensko gospodarstvo".

Dvig DDV je po Vizjakovem mnenju najmanj socialen ukrep, ker zadene tudi tiste, ki "nimajo". Prepričan je tudi, da bo dvig DDV dodatno oslabil povpraševanje in tako posredno gospodarstvo, tudi storitveni sektor.

To je po njegovih besedah ravno nasprotno od tega, kar vlada napoveduje, češ, da bo treba sprejemati ukrepe za oživitev gospodarstva.

Po Vizjakovih ocenah je tudi ukrep, s katerim namerava vlada obseg zaposlenih v javnem sektorju letno znižati za en odstotek, presramežljiv. Kot pravi, pa moti tudi to, da je del javnega sektorja občutil to krčenje, del pa ne.


Poslanci SDS bodo noveli zakona nasprotovali tudi zaradi predvidene možnosti prerazporejanja sredstev za materialne stroške oz. stroške za blago in storitve v sredstva za plače. Ta možnost je po Vizjakovem mnenju popolnoma nesprejemljiva. Poudarja, da bi bilo treba največ napora usmeriti v racionalizacijo delovanja državnega aparata.

Kritičen je tudi do možnosti prerazporejanja evropskih sredstev na sredstva za maso plač.

Je pa nekdanji minister ob tej priložnosti pozdravil dogovor vlade s sindikati javnega sektorja, ki ga bodo predvidoma podpisali še danes. Po njegovem mnenju je dogovor pomemben korak, čeprav se boji, da ni zadosten. Spomnil je, da dogovor za kar leto in pol preprečuje razpravo o tem, kar pa da je zanka, ki bi se ji kot pogajalec poskušal izogniti.

Poslanec SDS Andrej Čuš pa je v izjavi novinarjem pojasnil nasprotovanje dvigu rtv-prispevka. V SDS namreč ocenjujejo, da gre za povsem nepotrebno dodatno obremenitev gospodinjstev, ob tem pa so prepričani, da ima javni zavod RTV Slovenija dovolj notranjih rezerv.

Spomnil je še na nepravilnosti v tem javnem zavodu, na goljufije pri realizaciji delovnih obveznosti, pri potnih stroških. Kot je dejal Čuš, je več kršitev ugotovil tudi nadzorni svet zavoda.

SDS bo po Vizjakovih besedah že danes vložil nekaj dopolnil k noveli zakona o izvrševanju proračuna.