petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS, SLS in NSi za oceno ustavnosti novele zakona o gozdovih

Deli na:
SDS, SLS in NSi za oceno ustavnosti novele zakona o gozdovih

Foto: Bobo

Poslanci SDS, SLS in NSi zahtevajo oceno ustavnosti dveh členov novele zakona o gozdovih, ki določa, da morajo gospodarski subjekti zagotavljati sledljivost lesa. Poslanci opozicijskih strank menijo, da je zakon neustaven in bi bilo treba razveljaviti 4. in 10. člen zakona. Opozarjajo tudi na nesorazmerno visoke kazni, ki jih prinaša novela.

"Zavedamo se pomena kmetov in kmetijstva za Slovenijo, zato smo se vedno zavzemali za trajno zaščito kmetijskih zemljišč in zakone, ki ne bodo dodatno obremenjevali kmetov," je ob današnji predstavitvi zahteve dejala poslanka in podpredsednica SDS Alenka Jeraj. Novela zakona o gozdovih pa po njenih besedah kmetom prinaša predvsem nove administrativne ovire in nesorazmerno visoke kazni.

Z novelo, ki jo je DZ s tesno večino potrdil julija, se za zagotovitev sledljivosti gozdnih lesnih sortimentov namreč uvajajo dokumenti, ki morajo spremljati vsak prevoz gozdnih lesnih proizvodov. Prevoznica se po noveli uvaja za vse prevoze gozdno lesnih sortimentov, razen za prevoze vej in vrhačev, ki so ostanki sečenj, in za gozdno lesne sortimente pod premerom 10 centimetrov.

"Ocenjujemo, da mora bit kazen vzgojna in sorazmerna prekršku, v tem primeru pa gre za enormne kazni," je Jerajeva dejala glede kazni za kmete, ki ne bodo imeli prevoznice. Dodala je, da se evropska uredba, ki smo jo z omenjeno novelo vnesli v slovenski pravni red, osredotoča na gospodarske subjekte, mi pa z zakonom bremenimo predvsem male kmete.

Denarne kazni so po njeni oceni določene nesorazmerno z evropsko uredbo, ki pravi, da se morajo kazni določati sorazmerno z okoljsko škodo, v zakonu pa teh kriterijev ni. Ker ni kriterijev, se bo lahko za nekoga, ki nima prevoznice, odmerila enaka kazen kot za posek na črno. "Enako obravnavamo lastnike gozdov kot tudi tiste, ki les ukradejo ali z njim trgujejo," je dejala Jerajeva.

Prav tako zakon, kot je dejala, neskladno z ustavo onemogoča razpolaganje z lastnino in prekomerno posega v svobodo gospodarske pobude. "Zavedamo se, da je treba gozdove zavarovati, vendar pa bomo s spremembo zakona kaznovali predvsem male kmete," je dodala.

Kot ocenjuje Jerajeva, je neustavna tudi ureditev, da se prevoznica izda samo ob dovoljenju za poseg, ne upošteva pa dejstva, da morajo kmetje gozd tudi čistiti. Če bi lastnik iz gozda odpeljal les s premerom preko 10 centimetrov, bi moral plačati kazen. "Na tem področju imamo precej drugih problemov," je poudarila.


Poslanka ter podpredsednica NSi Iva Dimic je dejala, da je prevoznica za spravilo lesa za lastno uporabo neprimerna. Ob njihovi uvedbi se kmetom po besedah Dimičeve ne bo več splačalo počistiti gozda, če bodo za to potrebovali prevoznico.

"Očitno je, da se je vlada odločila, da bo gospodarsko krizo reševala predvsem na račun malih kmetov," je poudarila Dimičeva. Spomnila je, da bo to še bolj prizadelo kmete, ki jim letošnje poletje ni prizaneslo niti vreme.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc pa ocenjuje, da je zakon o gozdovih zelo neživljenjski, saj na področju kazenskih sankcij vključuje elemente, ki so popolnoma v neskladju z razmerami na terenu. Nič ni narobe, če izboljšamo sledljivost lesa, vendar pa je šla državna uprava po njegovem mnenju tudi v tem primeru predaleč.

"Vlada se je oddaljila od dejanskega problema, to je nadzora nad gospodarskimi subjekti in večjimi prodajalci," je poudaril Prevc. Izpostavil je tudi dvom v dejansko izvedbo omenjenega zakona, saj je prepričan, da se bodo inšpektorji osredotočali predvsem na male kmete, ki se ne ukvarjajo s profitno dejavnostjo. Spomnil je tudi na napovedane nove izračune katastrskega dohodka in davka na nepremičnine, ki bodo še dodatno prizadeli kmete.

Poslanci SDS, SLS in NSi zato predlagajo prednostno obravnavo zahteve, v tem času pa naj ustavno sodišče, kot je dejala Jerajeva, začasno uredi izvajanje omenjenih členov zakona.

V poslanski skupini Pozitivne Slovenije pa so poudarili, da se v Sloveniji se po uradnih ocenah vsako leto nezakonito poseka okoli milijon kubičnih metrov lesa, ki se vozi pretežno v tujino, kjer se proda po dumpinških cenah. Kot so zapisali, prevoznice predstavljajo odlično orodje za odločen boj s sivo ekonomijo na področju gozdarstva in kar je še pomembneje, ponovno postavljajo podjetja, ki se ukvarjajo s prometom in trgovino lesa, v enakopraven položaj.

Podpirajo tudi dvig glob za kršitelje. "Višine, ki so določene v noveli zakona, bodo imele po našem mnenju ustrezno destimulativni učinek, ki bo prispeval k uresničevanju glavnih ciljev zakona, torej preprečevanje nezakonite sečnje in z njo povezane trgovine," so dodali.