panterjeva mušnica Svet24.si

Panterjeva mušnica: vse, kar morate vedeti

kipyegon bett Svet24.si

Bivši atlet je komaj pri 27. letih umrl zaradi ...

edvard-jurjevec, športni-center-prodnik Necenzurirano

Poplave so mu odnesle čolnarno, zgrajeno na ...

z neba jansa-pl4 Reporter.si

Zmaga mu pada z neba: kdo še sploh lahko ustavi ...

bosna in hercegovina poplave Ekipa

Velika žalost v BiH: Nekdanji nogometaš izgubil ...

Petra Pogorevc, Val Fürst Revija Stop

Čas za veselje na Mali sceni MGL

ante simundza maribor gw Ekipa

Ante Šimundža je po porazu poslal ostro in ...

Slovenija

Opoziciji se mudi na predčasne volitve, koalicija bo čakala na leto 2026

Deli na:
Opoziciji se mudi na predčasne volitve, koalicija bo čakala na leto 2026

Premier Robert Golob v državnem zboru - Foto: DZ/Matija Sušnik

Vse dosedanje menjave v ministrski ekipi Roberta Goloba kažejo na neučinkovitost vlade in terjajo predčasne volitve, menijo v opozicijskih SDS in NSi. V koaliciji medtem vztrajajo, da so menjave korak naprej in ne nazaj. Opoziciji svetujejo, naj se pripravljajo na redne volitve, ki bodo čez leto in pol, torej leta 2026.

Vlado Roberta Goloba je doslej zapustilo devet ministrov, DZ pa prav danes še odloča o imenovanju dveh ministrskih kandidatov Boruta Sajovica in Vinka Logaja v Golobovo vladno ekipo. Prav tako je predsednik vlade danes sporočil, da bo po odstopu ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh resor začasno vodil finančni minister Klemen Boštjančič.

V opozicijskih strankah SDS in NSi ob tem ocenjujejo, da slednje kaže na izpraznjen kadrovski bazen in neučinkovitost aktualne vlade.

"To je dokaz, da je vsaka vlada novih obrazov neučinkovita vlada. Devet ministrskih menjav, praktično ni meseca, kjer se poslanke in poslanci ne bi ukvarjali s tem, kdo bo nov minister na določenem resorju," je danes ocenil poslanec SDS Žan Mahnič.

Medtem je vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj prepričan, da je kadrovski bazen predsednika vlade Goloba prazen, zato zdaj ni več časa za menjave ministrov, temveč za slovo celotne vlade. "Gremo na predčasne volitve, kajti ne ministrov, menjati je treba to vlado," je poudaril. Na predčasne volitve se že pripravljajo v SDS, kjer so po Mahničevih besedah zaključili evidentiranje kandidatov, do konca leta pa bodo imeli sestavljeno tudi kandidatno listo. "Pričakujemo, da bodo naslednje leto predčasne volitve," je dejal.

V koalicijskih strankah pa odgovarjajo, naj se opozicija pripravlja na volitve čez leto in pol. Te bodo redne, leta 2026, zatrjujejo.


Vodja poslancev SD Jani Prednik je tako ocenil, da si vsaka opozicija verjetno želi hitrih predčasnih volitev, a je zatrdil, da do tega scenarija ne bo prišlo. "Predlagam vsem, tudi opozicijskim strankam, da se pripravijo na leto 2026. Ministrska ekipa je zelo široka in tudi ko prihaja do menjav v ministrski ekipi, to ni nič slabega. Slabše bi bilo, če bi predsednik vlade ali koalicija vmes ugotovili, da nekdo resorja ne vodi dobro, pa bi pri tem vztrajali. Menjave tako niso korak nazaj, ampak korak naprej," je poudaril.

Pritrdil mu je tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec, ki meni, da slednje kaže tudi na potrpljenje. "Opoziciji bi rekel, naj se pripravljajo na redne državnozborske volitve in to, kako odgovarjati na uspehe koalicije," je dodal.

Tako v koaliciji kot tudi v opoziciji pa od naslednika Stojmenove Duh pričakujejo premike na področju digitalne preobrazbe, a so pri tem v opoziciji skeptični do možnih premikov.

Mahnič je tako kot "smešno" ocenil, da resor začasno prevzema finančni minister Boštjančič, ki je omogočil nakup 12.000 računalnikov. Začasno vodstvo ministrstva pa po njegovih besedah samo potrjuje govorice, da se Stojmenova Duh z ministrske funkcije ni poslovila že prej le zato, ker v največji vladni stranki zanjo nimajo zamenjave.

"Pravzaprav nimamo več pričakovanj v pozitivnem smislu, do sedaj niso pokazali praktično nič in mislim, da tudi v času nadomeščanja na ministrstvu za digitalno preobrazbo ne bo prišlo do nobenih prelomnih rešitev," je prepričan Cigler Kralj.

Tako v SD kot Levici pa medtem pričakujejo nadaljevanje zastavljenega dela. Tašner Vatovec je kot ključno izpostavil zaključek projekta razdeljevanja računalnikov, Prednik pa je izrazil željo, da bi novega ministra dobili prej kot v treh mesecih in ne po preteku skrajnega roka. Prepričan je, da bo v vmesnem času Boštjančič dobro vodil resor, novi minister pa zatem čim prej poprijel za delo.