Revija Reporter
Slovenija

Luka Svetina in Jadranka Rebernik sta nervozna: kdo od Janševih« bo obdržal službo, kdo bo letel?

Katarina Keček
32 5.872

11. jun. 2023 7:09 Osveženo: 7:10 / 11. 6. 2023

Deli na:

Novi voditelj Odmevov Luka Svetina se je »izkazal« z vodenjem oddaj na Janševi strankarski televiziji Nova24TV.

Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Z menjavo sveta RTV Slovenija in nato še vodstva gre zamenjave kmalu pričakovati tudi v uredniških, novinarskih in voditeljskih vrstah.

Prva na vrsti je zagotovo trenutna odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik, ki se je, tako pravijo zaposleni, zadnji dve leti skrivala pred kolegi, prepuščala svoje odločitve drugim in se zaklepala v pisarno. Za Rebernikovo to ne bo prva odstavitev s te funkcije, leta 2018 jo je že zamenjala Manica Janežič Ambrožič. Ona pa njo spet lani na pobudo Andreja Graha Whatmougha, čeprav je Rebernikova takrat prejela le 21,8-odstotno podporo novinarjev informativnega programa.

Kaj bo delala v prihodnje, ni znano, zagotovo pa bo kot redno zaposlena ostala na televiziji. Ob tem se postavlja vprašanje, kam bo novo vodstvo televizije prestavilo prišleke, kot so Luka Svetina, Martin Nahtigal, Gašper Petovar, Valentina Pleskan, Jaka Elikan, Ksenija Koren in druge deležnike brez ustreznih profesionalnih izkušenj, ki jih je trenutno vodstvo RTV v minulem letu nekritično postavilo na odgovorne funkcije.

Upad gledanosti televizije, še posebej informativnega programa, ukinjanje oddaj, kot so Studio City, Globus, Zvezdana, nekredibilnost podajanja informacij in nebrzdana politična propaganda so le eni od očitkov javnosti, ki so v minulem letu leteli na vodstvo RTV. Upadanje novinarskih standardov, grožnje z odpovedjo, šikaniranje in mobing, na katerega so opozarjali stavkajoči novinarji, je slabo delovno vzdušje na Kolodvorski le še stopnjevalo.

Trenutno je na hodnikih Kolodvorske čutiti nekakšen optimizem in popuščanje krča, povedo kolegi novinarji, je pa tudi res, da se tako kot povsod, kjer je vodstvo nekega podjetja v tranziciji, pojavljajo samooklicani zmagovalci, ki po svojih merilih kadrirajo in politizirajo po hodnikih nacionalke.  

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24