sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija pričakuje Cerarjevo pojasnilo tudi glede uravnoteženja javnih financ

Deli na:
Opozicija pričakuje Cerarjevo pojasnilo tudi glede uravnoteženja javnih financ

Foto: Bobo

Državni zbor se bo danes opoldne zbral na redni decembrski seji. Kot običajno bo prvi dan namenjen poslanskim vprašanjem vladni ekipi. Opozicija pričakuje odgovore premierja Mira Cerarja glede uravnoteženja javnih financ, pomoči zapostavljenim pokrajinam in energetskega zakona. Koalicijsko vprašanje se bo nanašalo na demografski rezervni sklad.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin bo vprašal Cerarja, kako namerava vlada uravnotežiti proračune v prihodnjih treh letih, z novimi davki ali z zmanjševanjem proračunskih odhodkov. Po Toninovem mnenju so namreč urejene javne finance ključni nacionalni interes, uravnoteženost državnega proračuna pa je osnovni predpogoj za ohranitev suverenosti.

"Kako boste reševali socialne in gospodarske težav zapostavljenih, razvojno vedno bolj ogroženih pokrajin," je vprašanje, ki ga bo Cerarju zastavil poslanec ZL Franc Trček. Kot opozarja Trček, smo v državi priča poslabševanju socialnih razmer, ki se zaradi neenakomerne razvitosti v nekaterih pokrajinah sprevrača v socialno katastrofo.

Vprašanje poslanke in predsednice ZaAB Alenka Bratušek bo povezano s predlogom novele energetskega zakona, ki ga je ZaAB novembra vložila v zakonodajni postopek. Bratuškova želi slišati Cerarjevo pojasnilo, ali bo vlada in s tem tudi koalicija podprla novelo. Preprečila naj bi tihi prevzem kontrolnega deleža družbe Petrol brez predhodnega soglasja vlade.

Koalicijsko vprašanje je tokrat pripadlo vodji poslanske skupine DeSUS Francu Jurši. Cerarja bo vprašal, kdaj točno bodo prejeli v pregled vsaj osnutek zakon o ustanovitvi in delovanju demografskega rezervnega sklada, ter ali je znan nabor možnih virov financiranja sklada. Zaveza iz koalicijskega sporazuma pravi, da bodo zakon sprejeli do konca junija 2015.

Na decembrski seji DZ se bodo do petka zvrstile obravnave 12 zakonskih predlogov - kar osmih se bodo poslanci lotil po nujnem postopku. Posebna pozornost se obeta nujni obravnavi varčevalnega zakona za javni sektor in prvi obravnavi zakona o fiskalnem pravilu.