pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija bi šefa RTVS Kadunca branila na izredni seji odbora DZ za kulturo

Deli na:
Opozicija bi šefa RTVS Kadunca branila na izredni seji odbora DZ za kulturo

Igor Kadunc - Foto: Bobo

Po predlogu programskih svetnikov RTVS za razrešitev direktorja Igorja Kadunca so v delu opozicijskih strank zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za kulturo. Poslanci SAB, LMŠ, SD in Levice od vlade želijo, da zaustavi poskuse razgradnje in politične podreditve javnih medijev. Ponovili so, da vlada epidemijo izkorišča za rušenje demokracije.

Marko Bandelli iz stranke SAB, kjer so pripravili zahtevo za sejo o razmerah na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in o dogajanju na Metelkovi 6, meni, da vlada izkorišča epidemijo covida-19 za prekrito rušenje osnovnih temeljev demokracije, med katerimi so tudi svobodni mediji. Spomnil je tudi na dogajanja v drugih medijskih hišah.

"Z zamenjavo urednikov, ki naj bi bili naklonjeni kritičnemu poročanju o delu vlade, bi praktično postavili spomenik propadanju javnih medijev," je dejal na današnji novinarski konferenci. Poudaril je, da opozicijske stranke ne pristajajo na podreditev svobodnih javnih medijev in ustvarjanju "grozne mašinerije za vladno propagando". Po njegovih besedah niso "tukaj, da bi branili Kadunca".

Strinjal se je tudi poslanec SD Marko Koprivc. "V SD nikakor ne želimo braniti njega 'ad pesonam'. Zavedamo pa se, da se za tem skriva poskus oz. že konkretno udejanjanje podjarmljanja tega javnega medija," je dodal.

Razloge za razrešitev je ocenil kot absurdne. "Zaradi slabega finančnega poslovanja! Ob tem, ko vlada s predlogom sprememb medijske zakonodaje in zakonodaje o RTVS skuša dobesedno finančno obglaviti to hišo," je dejal.

Predlog za razrešitev Kadunca je po mnenju Aljaža Kovačiča (LMŠ) le ena izmed faz uničenja vseh javnih medijev in vseh, ki so kritični do vlade. "Gre za politično odstavitev direktorja, ki jim ni po godu," je poudaril. Dotaknil pa se je tudi seznama svetnikov, ki so podpisali zahtevo za razrešitev. "Šli so celo tako daleč, da je prvopodpisana oseba, ki je kandidirala na državnozborskih volitvah kot predstavnica največje vladne stranke," še pravi.

Dodal je, da smo že dolgo na točki preloma. "Ali bomo sledili državam, s katerimi se naši ministri tako radi srečujejo, ali pa se bomo vrnili na zahod," je po njegovem mnenju eno ključnih vprašanj.



Zahtevo za sejo odbora so podprli tudi v Levici. Kot je v izjavi za STA dejal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, v stranki menijo, da se politika ne sme na takšen način vmešavati v delo RTVS. Poudaril je, da vlada vodi napad na RTVS, sodstvo in nevladnike. Svetniki, ki so podpisali zahtevo za razrešitev, pa so po njegovih besedah preslikava vladne koalicije.

Na seji odbora, ki bo prihodnji teden, bodo obravnavali tako problematiko RTVS kot deložacije nevladnikov z Metelkove.

Predčasno razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca je predlagala skupina 13 programskih svetnikov RTVS. Med drugim mu očitajo, da je zavod med 2017 in 2019 posloval z izgubo, da ni pripravil številnih dokumentov in neuspelo kampanjo za dvig rtv-prispevka.

A so nekateri podpisniki v zadnjih dneh pojasnili, da niso vedeli, kaj podpisujejo, poročata Večer in Radio študent. Tako na primer Alenka Gotar trdi, da ni predlagateljica, ampak se je njeno ime prvo na seznamu znašlo po naključju. Kot poroča Radio študent, Gotarjeva pojasnjuje, da predloga ni pripravila in zanj ni zbirala podpisov.

Marija Orešnik iz Zveze društev upokojencev Slovenije pa je za Večer pojasnila, da so jo vprašali le, ali podpira uvrstitev zadeve na dnevni red. "Prisežem, da nisem prebrala pobude, niti je nisem videla. Kaj Kaduncu očitajo, še danes ne vem. Sedaj je videti, kot da bi me zlorabili," pravi.

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je sicer za Večer napovedal, da bodo o pobudi za razrešitev razpravljali 2. novembra.