favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Omrežje nekdanje LDS v policiji, v katerega sodi tudi sedanji prvi policist Simon Velički

Deli na:
Omrežje nekdanje LDS v policiji, v katerega sodi tudi sedanji prvi policist Simon Velički

Simon Velički - Foto: Bobo

Prvi policist Simon Velički je bil dve leti direktor občinske uprave v Bohinju, kjer je nasledil Dušana Vučka, ki je bil izvoljen za poslanca LDS.

Čeprav policisti ne smejo biti člani političnih strank, pa to še ne pomeni, da so od njih neodvisni. Zelo močan vpliv v policiji naj bi še vedno imelo omrežje nekdanje LDS, v katerega sodi tudi sedanji prvi policist Simon Velički.

Ta je leta 2000 za dve leti zapustil policijo in se zaposlil kot tajnik občine oziroma direktor občinske uprave v Bohinju, kjer je nasledil Dušana Vučka, ki je bil takrat izvoljen za poslanca LDS, danes pa je direktor Državne volilne komisije. Novembra 2002 se je vrnil v policiji, in sicer za načelnika urada kriminalistične policije na kranjski policijski upravi.

Sedem let pozneje je prevzel policijsko upravo v Kranju. Na ta položaj ga je imenoval Janko Goršek, takratni prvi človek policistov, za katerega ga je imenovala takratna notranja ministrica Katarina Kresal, takrat tudi predsednica LDS. Goršek naj bi bil kot lastnik vikenda v Bohinju sosed Veličkega.

Že takrat so temu nekateri nasprotovali zaradi njegove kaznovanosti. Leta 1988 je bil Velički obsojen zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom, zaradi česar je prestajal dvomesečno zaporno kazen. Zaradi tega tudi ni mogel postati prvi kriminalist. Očitno pa to ni motilo generalnega direktorja policije Marjana Fanka, ki ga je leta 2016 imenoval za svojega namestnika, po njegovi upokojitvi pa je letos prevzel policijo.

Za prvega človeka policije ga je imenovala odhajajoča notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, čeprav je bila aprila njena vlada že v odstopu in je opravljala le še tekoče posle. Ministrica izhaja iz odvetniških krogov, ki naj bi bili povezani z Mirom Senico in Katarino Kresal, zato naj bi zagotovila ustrezno kontinuiteto na vrhu policije.