Revija Reporter
Slovenija

Omerza bo Primorcem pojasnil, zakaj Janez Stanovnik ne more biti oče naroda in si ne zasluži spomenika ob DZ

A. Č.

15. okt. 2020 11:25 Osveženo: 12:25 / 15. 10. 2020

Deli na:

Igor Omerza

Jaka Koren

Kulturni center Lojze Bratuž bo danes (v četrtek) ob 20.30 gostil krstno predstavitev nove knjige, ki jo podpisuje raziskovalec arhivov in publicist Igor Omerza z naslovom Pravi obraz Janeza Stanovnika. Knjiga je izšla pred nekaj tedni, že pred izidom je sprožila več odzivov.

Gre za 15. avtorjevo monografijo, ki je tako kot prejšnje nastala na podlagi arhivskih dokumentov. V njej Igor Omerza tokrat razkriva manj izpostavljene strani življenjske zgodbe “očeta naroda”, ki je umrl januarja letos in so mu že avgusta postavili spomenik ob stavbi Državnega zbora v Ljubljani.

Podoben podvig načrtujejo tudi v Novi Gorici. Na 200 straneh obsežnem delu Igor Omerza objavlja izsledke iz dokumentov Arhiva Republike Slovenije, pa tudi zapise medijev iz vseh republik bivše Jugoslavije in druge že objavljene literature v Sloveniji in v tujini. Z anatomsko natančnostjo razkriva življenje in delovanje Janeza Stanovnika od otroštva do medvojnih let, povojne kariere funkcionarja in politika doma in v tujini do vloge, ki jo je odigral v samostojni Sloveniji.

V ospredju je več vsebinskih niti, od stališča, ki ga je Stanovnik zagovarjal glede samostojne slovenske države do odnosa do Edvarda Kocbeka in krščanskih socialcev, iz katerih je izhajal, odnosa do nekaterih vodilnih komunistov in osebne vernosti, ko je iz katoličana že med vojno postal ateist.

Predstavitev bo uvedel drugi znani raziskovalec slovenskih arhivov Rado Pezdir, ki pobliže spremlja predvsem gospodarske dinamike jugoslovanskega režima vse do današnjih dni.