408850861_18310344031186938_1594247027150297095_n Svet24.si

Priljubljeni slovenski pevec postal očka

vanja gjorčevska, spomin Svet24.si

Mami brutalno umorjene Vanje se je najbolj ...

matjaž han Necenzurirano

Pri Hanu milijoni za turizem tudi za podjetja brez...

logar irgl Primoz Lavre Reporter.si

Anže Logar in Eva Irgl sta kot dva zlata ...

bozic Ekipa24.si

Je v Mariboru počilo med Šimundžo in Božićem?...

kmetija-2023, david, družina Njena.si

Kmetija: Ste presenečeni nad Davidovo družino?

luka doncic intervju Ekipa24.si

Dončić je nasmejal z intervjujem po tekmi, ko se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Oglas: Oddamo le slovenski družini

Deli na:
Oglas: Oddamo le slovenski družini

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Na spletni strani za oddajo nepremičnin je bil objavljen oglas, v katerem je pisalo, da se nepremičnina oddaja le slovenskim družinam. O oglasu je bil obveščen Zagovornik načela enakosti, ki je ugotovil diskriminatorno obravnavo na podlagi osebnih okoliščin državljanstva oz. etničnega porekla in zakonskega stanu oz. družinskega statusa.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili pri Zagovorniku, je prijavitelj diskriminacije opozoril, da je v enem od oglasov na spletnem portalu za oddajo nepremičnin tudi podatek, da se nepremičnina oddaja izključno slovenskim družinam, kar je diskriminatorno.

Zagovornik je sprožil postopek ugotavljanja diskriminacije, v katerem je izvedel, da je bil ta sporni pogoj v oglas dodan naknadno. Po navodilu lastnika nepremičnine ga je dodatno vpisala nepremičninska agencija, ki je oglas objavila.

"Diskriminatorno merilo je v oglas dodala kljub pravilom objavljanja na nepremičninskem portalu, ki od vseh uporabnikov zahteva spoštovanje zakona o varstvu pred diskriminacijo," je podčrtal Zagovornik.Ugotovil je, da sta diskriminatorno ravnala tako lastnik nepremičnine, ki je postavil pogoj, kot nepremičninska agencija, ki ga je nekritično zapisala v oglas. Kot je pojasnil Zagovornik, je bila s tem možnost najema odvzeta vsem tujcem in vsem tistim, ki nimajo družine, kar pomeni diskriminatorno obravnavo na podlagi osebnih okoliščin državljanstva oz. etničnega porekla in zakonskega stanu oz. družinskega statusa.

Zagovornik je v ugotovitveni odločbi navedel, da so po zakonu o varstvu pred diskriminacijo fizične in pravne osebe dolžne spoštovati prepoved diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev, kamor sodijo tudi stanovanja.

"Zaradi navedb lastnika nepremičnine, da ni želel nikogar diskriminirati, pa je v odločbi pojasnil tudi, da so za ugotovitev diskriminacije pomembne posledice, ne pa to, ali je bilo diskriminiranje namerno," so še zapisali pri Zagovorniku.