Revija Reporter
Slovenija

Od sobote znova dovoljeni verski obredi, škofje pozdravljajo odločitev vlade

STA

17. dec. 2020 17:26 Osveženo: 17:29 / 17. 12. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Slovenski škofje pozdravljajo odločitev vlade, po kateri bodo verski obredi, ki so bili do zdaj zaradi širjenja covida-19 prepovedani, od sobote znova dovoljeni. Tako bo vernikom zagotovila pravico do javnega bogoslužja, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Vlada je namreč v sredo sprejela odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, s katerim začasno omejitev kolektivnega uresničevanja verske svobode ureja na primerljiv način, kot so začasno omejene dejavnosti trgovin oziroma knjižnic, to je ob upoštevanju zdravstvenih oziroma varnostnih omejitev.

Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, bo v njem lahko en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva.

Posebni vladni odlok, ki sledi nemškemu vzoru, po navedbah škofov vsebuje določila za varno izvajanje verskih obredov in primerno ureditev svobode veroizpovedi v trenutnem stanju epidemije covida-19. Škofje se ob tem zavedajo zahtevnih epidemioloških razmer, v katerih je naša država. Glede na to bodo predvidoma v petek popoldne objavili posebna navodila za duhovnike in vernike, na njihovi osnovi pa se bodo lahko v soboto že začele svete maše. Navodila bodo v petek popoldne dosegljiva na spletni strani Katoliške cerkve.

Škofje pozivajo vse duhovnike in vernike, da pri verskih obredih dosledno spoštujejo vse ukrepe za zaščito zdravja.