104-letna-monika-kovač Svet24.si

104-letna Monika Kovač: "Za dolgo življenje ...

zmago jelinčič Svet24.si

Je Jelinčič obrnil hrbet Janezu Janši? Naslovil...

ana ros Svet24.si

FOTO: V zadnjem času odjeknilo kar nekaj novic o ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

Od molka do izdaje: kako so zaprli usta Ljudmili ...

janez poklukar Necenzurirano

Razkrivamo največjo luknjo v sistemu PCT, zaradi ...

aki Odkrito.si

Umrl Aki Rahimovski

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Slovenija

Oče se je pisal Bandelj. Bodoči minister Marko Bandelli razkriva, zakaj ima italijanski priimek

Deli na:
Oče se je pisal Bandelj. Bodoči minister Marko Bandelli razkriva, zakaj ima italijanski priimek

Marko Bandelli, poslanec SAB, bodoči minister za kohezijo - Foto: Bobo

Bodoči minister za kohezijo Marko Bandelli zatrjuje, da si ni poitalijančil svojega priimka. Drži pa, da se je njegov oče pisal Bandelj, vendar si je po preselitvi v Italiji spremenil priimek. Njegovi sorodniki na slovenski strani meje se prav tako pišejo Bandelj.

»Moj oče iz Komna se je leta 1962 preselil v Dolino pri Trstu. Zaradi poroke z mojo mamo je imel pravico do italijanskega državljanstva. Takratni zakoni so zahtevali spremembo priimka, zato je moj oče moral spremeniti ime Alojz Bandelj v Luigi Bandelli. Leta 1967 sem se rodil v Trstu, »originalno« mi je bilo ime Marco Bandelli.

Leta 1990 sem si spremenil ime iz Marco v Marko. Priimek sem pustil, kot sem se pač rodil. Moj oče se ni nikoli klical Slavko, to je bilo prijateljsko ime. Moj brat v Italiji se imenuje Erik Bandelli, drugi brat, ki živi v North Carolini (ZDA), pa David Bandelli,« pojasnjuje izbranec Stranke Alenke Bratušek za ministrski stolček.

Bodoči minister je potrdil, da je imel gradbeno podjetje že v Italiji: »Odprl sem ga pri 22 letih. Ker sem spoznal svojo ljubezen, sem se preselil v Kobdilj pri Štanjelu. Še prej sem odprl podjetje v Sežani (ko sem imel 24 let). V Slovenijo sem se preselil leta 1990. Poroka in dobro poslovanje leta 1993 je bil vzrok definitivne preselitve.«