princ harry Svet24.si

Princ Harry se je spravil na paparace

usodna odločitev Dobra karma

Tako vaš rojstni datum vpliva na sprejemanje ...

Pamela Anderson, Jon Peters Svet24.si

Pamela Anderson se je skrivaj poročila

grosuplje, streljanje, 21.-1 Svet24.si

Krvava drama v Grosupljem: 44-letnik umoril ...

vodnar Dobra karma

Z neba nam je zavladal Vodnar. Spoznajte ga!

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj takole uživa v vročem Dubaju

Vesna Janković Njena.si

Strta Vesna Janković - izgubila je očeta

Magazin

Peticija zahteva uvrstitev del Borisa Pahorja v srednješolske učbenike

Deli na:
Peticija zahteva uvrstitev del Borisa Pahorja v srednješolske učbenike

Srečanje s pisateljem Borisom Pahorjem ob njegovem 106. rojstnem dnevu. - Foto: Bobo

Ob 106. rojstnem dnevu tržaškega pisatelja Borisa Pahorja so literarni ustvarjalci in profesorji Primož Sturman, David Bandelj in Nejc Rožman Ivančič objavili spletno peticijo, s katero zbirajo podpise za uvrstitev akademika z njegovimi deli med obvezne avtorje četrtega letnika gimnazij in srednjih šol. Prepričani so, da pisatelj sodi v berila.

Kot je za STA povedal Bandelj, skupaj s kolegoma, ki prav tako poučujeta književnost, v slovenskih antologijah pogreša dela Borisa Pahorja. Čeprav verjame, da tudi drugi učitelji slovenščine posegajo po Pahorjevih delih, čeprav jih ni v uradnem šolskem kurikulumu, so prepričani, da si avtor zasluži uvrstitev v učni načrt za slovenščino za četrti letnik gimnazij in srednjih šol.

Zaenkrat so zbrali nekaj več kot 50 podpisov. S prejetimi podpisi bodo po Bandljevih besedah naslovili ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport oziroma institucije s škarjami in platnom v rokah. Zaveda se, da bo pot verjetno težka, vendar, kot poudarja, mora nekdo opozoriti na pomanjkljivosti.

V slovenskih šolah v tujini je Pahor med kanonskimi pisatelji, večkrat je bil tudi predpisan za maturitetno gradivo, v berilih pa ga pogrešajo. Nekateri dijaki se z literaturo srečajo le prek beril, zato je še toliko bolj pomembno, da so v njem vključeni tako pomembni avtorji, kot je Pahor, je še poudaril pesnik in literarni zgodovinar Bandelj.


Peticijo je med drugim podpisala tudi literarna zgodovinarka Milena Mileva Blažić. Kot je poudarila, je več slovenskih avtorjev in avtoric po krivem izvzeto iz uradnega šolskega programa, med njimi je po njenem mnenju tudi Alma Karlin.

Po besedah Milene Mileve Blažić bi morala berila vsebovati tako dela klasikov, kot sta France Prešeren in Ivan Cankar, stvaritve sodobnih klasikov, sem sodi tudi Pahor, kot tudi odlomke sodobnih kakovostnih avtorjev. V slednjo kategorijo bi po njenem mnenju sodil denimo Miklavž Komelj.

Med Pahorjevimi deli, ki imajo po njenih besedah tako literarno, jezikovno kot kulturno vrednost, bi uvrstila roman Nekropola, kar je tudi eden od predlogov pobudnikov peticije, v osnovnošolska berila pa bi morali vključiti njegovo slikanico Mali samouk. Literarna zgodovinarka je kritična do zavoda za šolstvo in komisije, ki izbira besedila za berila. Po njenem mnenju pri izbirah namesto strokovnosti vlada t.i. domačnost.

Avtorji peticije ministrstvu za izobraževanje predlagajo, da ob posodabljanju učnega načrta za slovenščino za četrti letnik gimnazij in srednjih šol - obstoječi je iz šolskega leta 2008/2009 - uvrstijo odlomek iz enega izmed Pahorjevih del, kot so Mesto v zalivu, Nekropola, Spopada s pomladjo, Zatemnitev ali Grmada v pristanu, je razbrati iz besedila peticije.

loading...
Loading...