oven Dobra karma

Astrologija: za vročekrvnega Ovna morate biti ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 5. aprila

DOG20141209_ZIG2609 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Prvorazrednost se v Sloveniji ...

andrej šter Svet24.si

Andrej Šter: največji zvezdnik javne uprave ta ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_miha novak Njena.si

Čuk Miha s partneričino hčerko navdušuje na ...

Magazin

Slovenci živijo za pust

Deli na:
Slovenci živijo za pust

V Slovenijo smo od januarja do novembra 2019 uvozili za skoraj osem milijonov evrov prazničnih, karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo. - Foto: dreamstime

Ta konec tedna bo minil v znamenju pustnega praznovanja. V Sloveniji je tudi nekaj priimkov, ki spominjajo na pustni čas. Po podatkih Statističnega urada RS je v začetku lanskega leta v Sloveniji živelo 353 prebivalcev s priimkom Pust, 314 s priimkom Kurent in 37 s priimkom Krof.

Največ Pustov in Kurentov je živelo v osrednjeslovenski statistični regiji. Pustov je bilo 138, Kurentov pa 179. V podravski regiji, kjer so kurenti doma, pa se je Kurent pisalo le 10 prebivalcev, kažejo podatki statističnega urada.

Statistika tudi kaže, da smo v Slovenijo od januarja do novembra 2019 uvozili za skoraj osem milijonov evrov prazničnih, karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo (vključno s čarovniškimi triki in podobnim), takih izdelkov pa je smo v istem času izvozili za skoraj tri milijone evrov, kar je največ v zadnjih desetih letih. Pri trgovanju s tovrstnimi artikli je bila glavna trgovska partnerica Italija. Iz te države smo namreč uvozili za 2,3 milijone evrov karnevalskih in podobnih izdelkov, izvozili pa smo jih v Italijo za dva milijona evrov, kar predstavlja 70 odstotkov celotnega izvoza tovrstnih izdelkov.Vrednost uvoza karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo je po podatkih statističnega urada v vseh letih od 2000 naprej močno presegala vrednost izvoza.

loading...
Loading...