Revija Reporter
Slovenija

Preplah v SD: bo Švarc Pipanova s sabo v politični grob potegnila tudi stranko?

Igor Kršinar
1 3.255

4. feb. 2024 20:00

Deli na:

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan

Večer/Robert Balen

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je za sporni nakup stavbe za sodišče obtožila organizirano kriminalno skupino iz stranke SD, na čelu katere naj bi bil glavni tajnik Klemen Žibert. Prav tako je SD kot skorumpirano in plenilsko stranko označil kirurg Erik Brecelj. Nad dogajanjem v stranki so nezadovoljni tudi nekateri odbori. Bo stranka res razpadla, kot je po zadnjem kongresu napovedal nekdanji glavni tajnik Uroš Jauševec?

»So kongresi in so 14. kongresi,« je 9. oktobra 2022, dan po kongresu SD na facebooku zapisal njihov nekdanji glavni tajnik Uroš Jauševec. Omemba 14. kongresa ni naključna. SD je (pravna) naslednica nekdanje Zveze komunistov Slovenije, ki je bila del Zveze komunistov Jugoslavije. Na 14. kongresu v Beogradu je takratna partija razpadla, ko so kongres zapustili najprej slovenski, za njimi pa še hrvaški komunisti. Med odhajajočimi slovenskimi delegati je bila tudi Sonja Lokar, ki jo je Jauševec ob svojem zapisu posebej označil, le da 14. kongresa SD ni zapustila s solzami v očeh.



A Jauševca je zmotila predvsem izvolitev glavnega tajnika Klemena Žiberta, ki je premagal njegovega kandidata Janija Černeta, sicer podžupana mestne občine Kranj. Ob zadnjem dogajanju v SD se tako nekateri sprašujejo, ali je Jauševec pred letom in pol preroško napovedal razpad stranke. Zdaj po facebooku sprašuje prijatelje: »Ti ni vseeno? Piši mi.« Kot je videti, pripravlja akcijo zoper svojega naslednika.

Pišemo, kako se je Klemen Žibert povzpel od »sendvičarja« do glavnega tajnika SD, katere tovarišice v stranki ovija okoli prsta in ali bo postal stečajni upravitelj stranke. Kako odgovarja na očitke in kaj sta se pogovarjala na kavi s kirurgom Erikom Brecljem, predsednikom vladnega strateškega sveta za zdravstvo, ki je SD obtožil korupcije in plenilstva.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24