sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Oborožen in nevaren« ob Bobnarjevi in Švarc Pipanovi? Kralj steroidov Mihael Karner, ki ga Američani lovijo s tiralico, bo predaval o poslovnih prevarah

Deli na:
»Oborožen in nevaren« ob Bobnarjevi in Švarc Pipanovi? Kralj steroidov Mihael Karner, ki ga Američani lovijo s tiralico, bo predaval o poslovnih prevarah

Mihael Karner - Foto: Arhiv Svet24

Po besedah naših virov so pri firmi Tax-Fin-Lex pravi šaljivci, kar bo razvidno v nadaljevanju. Gre za podjetje v lasti Zlate Tavčar in Dejana Stančiča, ki na svojem istoimenskem portalu ob plačilu ponuja veliko bazo podatkov z veljavno zakonodajo. Objavljajo tudi sodno prakso, strokovne članke in komentarje zakonov. Uporabnikom so na voljo informacije s finančno-računovodskega, davčnega in z gradbeno-okolijskega področja. Med drugim Tax-Fin-Lex organizira izobraževanja. Tako bo 7. in 8. novembra na sedežu zdravniške zbornice v Ljubljani (ta daje svoje prostore v najem) izobraževanje poslovne forenzike, in sicer 6. konferenca o poslovnih, davčnih in finančnih prevarah.

Organizatorji so napovedali več znanih predavateljev. Med drugim ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, nekdanja predsednika komisije za preprečevanja korupcije Draga Kosa in Gorana Klemenčiča (tudi nekdanji minister za pravosodje), nekdanjega generalnega direktorja Fursa Ivana Simiča in Vesno Cukrov, nekdanjo predsednico državne revizijske komisije.

Toda predaval bo še nihče drug kot razvpiti Mihael Karner, ki ga ameriška Uprava za boj proti prepovedanim drogam (DEA) že vrsto let s tiralico išče zaradi obtožb za distribucijo in uvažanje anaboličnih steroidov ter pranje denarja. Na svoji strani ima DEA zapisano, da je Karner morda oborožen in nevaren.

Po objavi našega članka nas je služba za stike z javnostjo ministrstva za notranje zadeve danes obvestila, da je ministrica Bobnarjeva že pred dnevi odpovedala sodelovanje na konferenci. Razlog naj ne bi bila udeležba Karnerja, so izrecno poudarili na MNZ. Na spletni strani konference poslovna forenzika je bila Bobnarjeva sicer še danes zjutraj navedena kot predavateljica. Nekaj ur kasneje je bilo s strani odstranjeno ime tako Bobnarjeve kot Švarc Pipanove.

Pred tremi leti so ZDA v okviru programa nagrad zoper prepovedane narkotike za informacije, ki bi privedle do aretacije ali obsodbe za domnevne slovenske trgovce z anaboličnimi steroidi, Mihaela Karnerja, Alenko Karner (njegovo ženo) in Matevža Karnerja (njegovega brata), razpisale nagrado pet milijonov ameriških dolarjev za vsakega. Karner je pred tremi leti za TVS izjavil, da se zaveda, da ameriške oblasti vedo, kje so.

»Policija to ve, ne skrivam se, nisem begunec.« Če bi odkrito nagovarjali k njihovi ugrabitvi, bi bilo to nagovarjanje h kaznivemu dejanju, je ugotovil. Evropski regionalni direktor ameriške Uprave za boj proti prepovedanim drogam Kevin Scully pa je dejal, da »Karnerji bežijo pred pravico, ne bomo odnehali, dokler jih ne aretiramo in kaznujemo.«

State Department je na svoji spletni strani zapisal, da so Karnerjevi preprodajalci, ki so domnevno odgovorni za proizvodnjo in razpečevanje več sto tisoč enot anaboličnih steroidov v ZDA. Nekdaj naj bi nadzorovali več kot 200 spletnih strani za oglaševanje in prodajo teh snovi.

Konec leta 2011 sta bila zakonca Karner aretirana v Avstriji, vendar sta bila izpuščena po plačilu varščine 1,25 milijona evrov. Zatekla sta se v Slovenijo, kjer ZDA ne morejo do njiju, saj Slovenija svojih državljanov Ameriki ne izroča. Enako velja tudi obratno. Karner sicer pravi, da anabolični steroidi, ki jih je prodajal, niso na seznamu prepovedanih substanc. Predvideni so bili za rekreativce, njihova uporaba v profesionalnem športu pa je prepovedana.

Ameriško tožilstvo osumljencem očita, da so sestavine za izdelavo anaboličnih steroidov pridobivali iz Kitajske in jih sestavljali v tovarni v Moldaviji ter verjetno še drugje. Nato so jih preko interneta prodajali naprej v ZDA in drugam. Zaslužili naj bi okoli 40 milijonov dolarjev, ki so jih prali po svetu in so se nazadnje stekli nazaj k njim, trdijo Američani. Prvemu osumljenemu grozi več desetletna zaporna kazen.

Skupaj z razvpitim poslovnežem Rajkom Hrvatičem že leta snuje stanovanjski projekt Urbana oaza v Ljubljani na območju ob Gradaščici, kjer bi zgradili 140 stanovanj. V Bad Kleinkirchheimu pa oddaja luksuzno vilo, v kateri so ga leta 2011 aretirali specialci avstrijske policijske enota Cobra. In še o tem, kaj bo poslovnež predaval na konferenci o poslovni forenziki v organizaciji družbe Tax-Fin-Lex. Predavanje ima naslov Zakaj so organi pregona tako pogosto (vsaj) en korak nazaj. Ni šala.