GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pandorini dokumenti: EU bo posodobila črni seznam davčnih oaz

Deli na:
Pandorini dokumenti: EU bo posodobila črni seznam davčnih oaz

Davčna oaza. - Foto: Thinkstock

Finančni ministri EU bodo danes v senci Pandorinih dokumentov, ki razkrivajo sporne finančne posle voditeljev in politikov, posodobili evropski črni seznam davčnih oaz, ki je po najnovejšem razkritju preiskovalnih novinarjev tarča kritik, da je neučinkovit in tako nesmiseln.

Črni seznam davčnih oaz je unija vzpostavila decembra 2017, da bi okrepila boj proti izogibanju davkom v odziv na davčni aferi panamski dokumenti in luxleaks. Posodablja ga dvakrat na leto. V Evropski komisiji ga sicer branijo kot učinkovitega, saj da je prispeval k odstranitvi 130 škodljivih shem.

Finančni ministri bodo črni seznam davčnih oaz danes predvidoma posodobili brez razprave, saj so članice dogovor sprejele na veleposlaniški ravni.

Sicer pa se bodo osredotočili na uresničevanje načrtov za okrevanje po pandemiji covida-19. Pričakuje se potrditev načrta Malte. S tem bo potrjenih 19 nacionalnih načrtov. Konec meseca se pričakuje še potrditev načrtov Finske, Švedske, Romunije in Estonije.

Prav tako bodo ministri na današnjem zasedanju, ki ga bo kot predsedujoči tej sestavi Sveta EU vodil slovenski finančni minister Andrej Šircelj, predvidoma sprejeli sklepe o podnebnem financiranju v luči podnebne konference v Glasgowu.

Evropska komisija bo predstavila predlog prenove evropskih zavarovalniških pravil, ki naj bi spodbudila vlaganja zavarovalnic v okrevanje od covida-19 in zeleni prehod, okrepila odpornost sektorja, bolje zaščitila imetnike zavarovalnih polic ter poenostavila pravila za nekatere manjše zavarovalnice.