cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pripravlja se skupna turško-savdska kopenska ofenzive v Siriji

Deli na:
Pripravlja se skupna turško-savdska kopenska ofenzive v Siriji

Foto: Getty Images

Turčija in Savdska Arabija bi lahko začeli skupno kopensko operacijo proti Islamski državi (IS) v Siriji, je napovedal turški zunanji minister in dodal, da Rijad v turško oporišče pošilja vojaška letala za boj proti skrajnežem. Ruska letala so medtem znova obstreljevala cilje v Siriji, na poti proti Siriji naj bi bila tudi nova ruska bojna ladja.

"Če obstaja strategija (proti IS), potem bi Turčija in Savdska Arabija lahko začeli kopensko operacijo," je po poročanju turških časnikov Yeni Safak in Haberturk po udeležbi na Münchenski varnostni konferenci izjavil vodja turške diplomacije Mevlut Cavusoglu in dodal, da gre za državi, ki kažeta veliko odločnost v boju proti teroristom v Siriji.

Kot je nadaljeval, Savdska Arabija, ki v zadnjih mesecih postaja vse tesnejši zaveznik Turčije, poleg tega v turško oporišče Incirlik pošilja svoja vojaška letala za boj proti IS. Zaenkrat sicer še ni jasno, koliko letal točno, a zagotovo pridejo, je dejal.

Incirlik je glavno oporišče, iz katerega vzletajo letala držav članic mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki v Siriji obstreljujejo cilje IS. Med drugim ga uporabljajo ZDA, Velika Britanija in Francija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vprašanje, ali bi lahko Rijad na turško-sirsko mejo poslal tudi vojake, je Cavusoglu odvrnil, da konkretnih načrtov za to zaenkrat ni, da pa so Savdijci pripravljeni poslati tudi te, če se bo izkazalo, da je potrebna kopenska operacija v Siriji.

Rusija je medtem danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa kljub dogovoru o prekinitvi sovražnosti v Siriji v tednu dni nadaljevala z obstreljevanjem ciljev v tej državi. Ponoči so ruska letala na severu Sirije, kjer ob ruski podpori poteka obsežna ofenziva režimskih sil, izvedla najmanj 12 napadov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu. Tokrat obstreljevano območje naj bi bilo pod nadzorom teroristov Fronte al Nusra, sirske veje Al Kaide.

AFP obenem navaja rusko tiskovno agencijo Ria Novosti, da naj bi bila na poti proti Siriji nova ruska bojna ladja Zeljoni dol, opremljena z vodenimi izstrelki. V ruski mornarici so potrdili le, da je ladja zapustila svojo črnomorsko floto in se odpravila proti Sredozemlju, medtem ko so poročila o tem, da naj bi šlo za okrepitev v bojih v Siriji, zaenkrat neuradna.