Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nussdorferjeva: Nujno je treba pomagati tudi storilcu nasilja v družini

Deli na:
Nussdorferjeva: Nujno je treba pomagati tudi storilcu nasilja v družini

Foto: Bobo

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ob problematiki nasilja v družini opozarja, da je nujno poleg žrtve pomagati tudi storilcem nasilja. "Če je nasilnež brez strokovne pomoči, s svojimi ravnanji nadaljuje in žrtev se ne more skriti nikamor več," je za STA dejala varuhinja.

"Če žrtev ali kdo drug dovolj zgodaj opozori na nasilnega človeka, se storilec lahko vključi v določen program. Tam se osvesti, da nasilje ni način reševanja problema. V Društvu za nenasilno komunikacijo imajo poseben program, ki ga vodi nekdanji nasilnik," je pojasnila Nussdorferjeva.

Če storilci ne dobijo ustrezne pomoči, po njenih besedah "poiščejo novo ali spet staro žrtev, ker svojih težav niso predelali". "Nekateri so bolestno ljubosumni, posestniški, ne znajo predelati razhoda, imajo finančne težave, ne vedo, kje bodo živeli, počutijo se prizadete, tako da ne vidijo izhoda in storijo nekaj, kar je lahko zelo tragično," je poudarila.

O tem je po njenem opozorilu treba govoriti. "Če je žrtev tiho, ne vemo za problem. Če pa pomagamo samo žrtvi in gre potem v varno hišo, tam ne bo ostala vedno. Prav tako tudi zapor za storilca, če ga doleti taka kazen, ne bo trajal v nedogled. Lahko bo po zaporni kazni celo hujši, ker bo besen, morda brez službe, zato je treba problem reševati skupaj s storilcem," je poudarila.

Policija je v prvi polovici letošnjega leta obravnavala 872 kaznivih dejanj nasilja v družini, so za STA navedli na Generalni policijski upravi. Slovenijo pa sta v zadnjem mesecu dni pretresli še tragediji v Grosuplju konec julija in v Starem trgu pri Ložu v ponedeljek.