nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miša Molk: Piš prodre tudi skozi reže RTV vrat, ko se zgodi sprememba vlade

Deli na:
Miša Molk: Piš prodre tudi skozi reže RTV vrat, ko se zgodi sprememba vlade

Foto: Bobo

Bivša varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija Miša Molk, ki se ji je petletni mandat iztekel konec aprila, je v pogovoru za prilogo Večera spregovorila o delu varuhinje in načrtih za prihodnost. Med drugim dejala, da se je "niso ravno bali", bolj jih je zanimalo, kaj menijo gledalci, poslušalci in kako se bo odzvala.

Trenutno, kot je povedala, bere literaturo o talk šovih, saj se namerava posvetiti temu področju. "Po petih letih intenzivnega dela se moram odmakniti od prebiranja pritožb in jih ozavestiti. Vidim, koliko stvari ne 'štima', ker sem prek javnosti dobila vpogled v toliko potankosti tako hiše kot družbe," je dejala.

"Kakršen koli program že bom ustvarjala, bom morala to početi toliko bolj zares. Z novim pogledom. Ustvarjanje oddaje Je res? in vnovičen pogon v produkcijo sta mi sporočila, da je motivacija pri ljudeh slaba in da se stvari danes delajo preveč površno, na hitro," je menila. Sicer jo v zavodu vidijo kot urednico in voditeljico, kar po njenih besedah ni malo.

Spregovorila je tudi o slovenskem novinarstvu. Meni, da so se vsebine časopisov, ko je stopil v novinarski prostor kapital, naglo spreminjale. "Pa imena novinarjev in urednikov tudi. Piš prodre tudi skozi reže RTV vrat, ko se zgodi sprememba vlade. Novi voditelji, več enih in istih gostov, več podobnih vsebin, manjko drugih. V časopisih berem bolj avtorje kot časopis, pa kakšnega čez noč nisem več sploh prepoznala. Kot da ne bi bil pisal eden in isti človek. Torej, nimam najboljšega mnenja o slovenskem novinarstvu, imam pa izjemno dobro mnenje o redkih, a izvrstnih novinarjih," je poudarila.

O svojem nasledniku - novinarju in voditelju Ladu Ambrožiču - je dejala, da ne ve, kako bo funkcijo oblikoval, saj je "dejstvo, da človek naredi funkcijo". Poudarila je, da funkcija zahteva trdo delo in živce ter pojasnila: "Res, nikoli ne smeš vzkipeti, konflikt z gledalcem oziroma poslušalcem je breme, ker imata prav, ker tako vidita ali slišita, ti pa si dolžan pojasniti, zakaj ni tako ali zakaj imata prav."

Po njenih besedah ima Ambrožič dobro osnovo za delo, spletno stran, klicni center, tudi pravilnik varuha je, kot je poudarila, preoblikovala skupaj s pravnico v zelo sodobno in berljivo obliko, ki natančno definira pristojnosti varuha.

Omenila je, da je Ambrožič v nekem intervjuju kot bistvo izpostavil reševanje pristranskosti, kar sama ocenjuje kot najtrši oreh, ki ga ne bi nikoli izpostavila kot prioriteto. "Če ti v letu dni enemu samemu novinarju uspe dokazati, da je bil pristranski, si pa res zmagovalec. Sama sem imela z eno od voditeljic nekaj dopisovanja o pristranskosti in na koncu se je izkazalo, da imam prav, ne vem pa, ali se je njen odnos do dela kaj spremenil," je pojasnila.