Revija Reporter
Slovenija

SLS poziva Jankovića, naj namesto Džamijske ulice odpre Ulico verskega sožitja

STA

8. sep. 2017 15:11 Osveženo: 15:11 / 08. 9. 2017

Deli na:

Predsednik stranke SLS Marko Zidanšek je ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozval, naj se odpove poimenovanju Džamijske ulice.

Zidanšek in SLS izpostavljata, da se z imenom ne strinjajo stanovalci za Bežigradom, pomisleke pa ima tudi stroka. A čeprav Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen, v kateri sedijo strokovnjaki s SAZU-ja, filozofske fakultete in ministrstev predloga Džamijska ulica ni podprla, je komisija za poimenovanja z Mestne občine Ljubljana ignorirala mnenje teh strokovnjakov.

»V SLS se s poimenovanjem ne strinjamo, saj gre za ime, ki močno zapostavlja slovensko krščansko kulturo in tradicijo, obenem pa ne izraža vključevanja različnih delov družbe v enotno,« pravijo v stranki. Zidanšek namesto imena Džamijska ulica predlaga ime Ulica verskega sožitja.

Ime ulice bi moralo biti bolj povezovalno, bolj vključujoče, meni Zidanšek, ki pravi, da njegov predlog »izpostavlja pomen vključevanja in sobivanja v harmoniji.«

Slovenija se ne sme oddaljevati od svojih zgodovinskih temeljev, ki so bili več kot 50 let podlaga za mirno sobivanje evropskih narodov, pač pa jih mora premišljeno nadgrajevati, dodaja Zidanšek.