Revija Reporter
Slovenija

Varstveno delovni center Zagorje v času koronavirusa (VIDEO)

Igor Gošte

13. apr. 2020 8:24 Osveženo: 8:27 / 13. 4. 2020

Deli na:

Direktorica VDC Zagorje dr. Špela Režun

Igor Gošte

V Zagorju že dolga leta deluje Varstveno delovni center (VDC) Zagorje. VDC obiskuje kar 150 uporabnikov iz Zasavja, Litije in Šmartnega pri Litiji. Najmlajši ima 21 let, najstarejša uporabnica pa je že starejša od 70 let.

V tem času epidemije zaradi koronavirusa covid- 19 so poleg šol, vrtcev in mnogih drugih ustanova svoja vrata zaprli tudi Varstveno delovni centri v Sloveniji. Tudi v Zagorju, kjer pa še vedno skrbijo vedno za 26 uporabnikov, ki živijo v njihovih treh bivalnih centrih na treh lokacijah.

Direktorica VDC Zagorje dr. Špela Režun nam je v pogovoru predstavila delovanje te pomembne ustanove, ki jo imajo mnogi uporabniki za svoj drugi dom, nekateri pa tudi za edinega.

Povedala je, kako so uporabniki- nekateri med njimi s hujšimi telesnimi ali duševnimi težavami-, sprejeli odločitev, da bo za nekaj časa zaprt tudi njihov VDC. Treba je vedeti, da je med uporabniki kar nekaj takih, ki so v njem že od vsega začetka in so jim starši že umrli ali pa toliko ostareli, da zanje težko skrbijo 24 ur dnevno.

Režunova nam je v nadaljevanju povedala, kako v tem času na treh lokacijah zaposleni poskrbijo za tiste, ki živijo v bivalnih enotah in tudi in kako so pripravljeni, če tudi na njihova vrata potrka virus. Zaenkrat na srečo še ni prišlo do okužbe. Dotaknila se je tudi problematike okrog zaščitne opreme, ki jo imajo zaenkrat zadosti, zagotovo pa jo bodo potrebovali več, če do okužbe pride.

Špela Režun ni le direktorica pomembne ustanove, je tudi mati treh otrok, tako da morata s partnerjem poskrbeti tudi za družinsko življenje. Zagotovo pa je njena prva skrb v tem trenutku VDC in njeni uporabniki. Tudi v tem času pa ji ni zmanjkalo zdravega optimizma.

Uporabniki VDC-ja, lahko vam prišepnem, da vam je po končni zmagi nad virusom vaša Špela obljubila čisto pravo „fešto" z glasbo in dobrotami iz žara. Pa srečno, moji dragi prijatelji.