reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

S teboj lahko...: Špela, Branka, Tinkara in Ivka (4.del)

Deli na:
S teboj lahko...: Špela, Branka, Tinkara in Ivka (4.del)

Tinkara Kovač, podporna oseba - Foto: Matjaž Lavrič

Pred vami je še 4. del oddaj S teboj lahko..., v kateri predstavljamo življenje in delo uporabnikov in zaposlenih v Varstveno delovnem centru Zasavje (VDC). Nosilec omenjenega projekta je Varstveno delovni center POLŽ Maribor, projekt pa kot rečeno izvajajo tudi v zasavskem VDC in ga širijo po Zasavju.

V prvem delu te oddaje je direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun predstavila dosedanji potek omenjenega projekta in opozorila na nekatere težave s katerimi se soočajo. Največja je pomanjkanje ustreznih stanovanj za invalidne osebe, ki so vključene v projekt S teboj lahko.

Nekaj upanja ji daje razumevanje podjetja Spekter in tudi pogovori z zasavskimi župani. "Če želimo invalidom, uporabnikom VDC zagotoviti neodvisno življenje v skupnosti, potrebujemo prilagojena stanovanja," nam je povedala, na odgovornih za rešitev stanovanjske problematike pa je, da predvsem invalidom to čim prej zagotovijo. Nenazadnje se mnoge slovenske občine ponašajo z nazivom Občine po meri invalidov. Realna slika pa je vse prej kot invalidom prijazna.

Obiskali smo tudi zakonca Bradač, ki sta del projekta S teboj lahko in ki se boste že v kratkem preselila iz skromne stare hiše v najemniško stanovanje v Trbovljah, ki jima ga je ponudil Spekter, lastnik mnogih stanovanj v Zasavju. Branka Bradač nam je razkazala tudi zdajšnje skromne bivanjske razmere. Več pa lahko prisluhnete v oddaji.

Foto: Matjaž Lavrič - Špela Režun, direktorica VDC Zasavje

Pred kamero smo povabili tudi mlado Tinkaro Kovač, ki je ena izmed podpornih oseb projekta S teboj lahko. Med drugim je povedala, kakšno je njeno delo, velja pa si zapomniti tudi njeno spoznanje pri delu z invalidi: "Težko je z besedami opisati, koliko lepega ti dajo uporabniki VDC."

V zadnjem delu oddaje smo se pogovarjali še z Ivko Mehić, ki je pustila službo, da se je lahko kot osebna asistentka posvetila skrbi za svoji invalidni odrasli sestri in mamo. Ker sestri z mamo živita v neustreznem stanovanju v Zagorju, si že več let prizadeva najti primernejšega. Pritličnega. Žal je že skoraj izgubila upanje, da bodo kdaj vendarle prišli do ustreznejšega.

Odgovornim polaga na srce: "Danes lahko postanem invalid ali zbolim jaz, jutri nekdo drug. Kako se bomo počutili, ko bomo videli, da za nas ni primernih stanovanj?" Ob koncu je povedala še, da ji pa nekaj upanja vendarle daje Špela Režun, ki vlaga veliko svoje energije za rešitev težav, s katerimi se soočajo invalidi. Več pa v oddaji, ki je pred vami.