Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novičeva obramba: Jamnika so umorili profesionalci, morilsko orožje je imelo dušilec zvoka

Deli na:
Novičeva obramba: Jamnika so umorili profesionalci, morilsko orožje je imelo dušilec zvoka

Foto: Bobo

Sojenje Milku Noviču, ki se na ljubljanskem okrožnem sodišču brani obtožb umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, se je včeraj nadaljevalo z ogledom posnetkov varnostnih kamer z okolice kraja dejanja. Posnetki po mnenju obrambe kažejo, da se je umora lotila skupina profesionalcev.

Na sodišču so včeraj prikazali posnetke varnostnih kamer, ki snemajo na Tbilisijsko ulico in Jamovo cesto, ter vhod v restavracijo, v kateri se je odvijala novoletna zabava Kemijskega inštituta. Jamnika so ustrelili 16. decembra 2014 na parkirišču restavracije, ko se je tja pripeljal v svojem vozilu.

S posnetka pri vhodu v restavracijo je opaziti žaromete Jamnikovega vozila, ko se je ta pripeljal na parkirišče, pa tudi utrip luči, ko je Jamnik zaklenil avtomobil. Kmalu zatem s parkirišča proti restavraciji pride neka ženska, ves ta čas pa pred lokalom mirno posedajo gostje, kar po mnenju obrambe nakazuje, da se je pri streljanju uporabil dušilec zvoka. To naj bi bil dokaz o profesionalni izvedbi umora.

Ostale kamere so v času tik pred umorom na ujele dva kolesarja, enega brez luči, minuto zatem pa še kolesarja, ki je uporabljal luč. A ta z lučjo je po mnenju obrambe zavil v drugo smer in ne na parkirišče. S posnetka druge kamere, ki gleda na parkirišče restavracije, je videti silhueto nekega človeka ter nato dva bliska, po mnenju obrambe strela proti Jamniku.

Posnetek s križišča pri restavraciji pa po opozorilih obrambe kaže na kolesarja, ki se obotavlja, zatem pa zavije na parkirišče restavracije. Kmalu po tem, ko se je zgodil umor, se znova vidi nekega kolesarja, ki pospešeno pelje, zatem pa še pešca, ki čaka na prevoz. Kmalu zatem ga pobere vozilo, po domnevah obrambe fiat punto. Fiat punto je tudi avtomobil, ki je nekaj minut pred tem na nekem drugem križišču stal za Jamnikom, ko se je ta peljal proti restavraciji.

Po mnenju obrambe za umorom stojijo profesionalci, dobro usposobljeni in vnaprej organizirani, ki so morali svoji žrtvi slediti že od doma.

Po drugi strani pa tožilstvo domneva, da je Novič na kraj dejanja prišel s kolesom, merili so tudi čas, ki bi ga porabil od svojega doma do parkirišča.

Obramba je včeraj vnovič, kakor skoraj na vsakem naroku, predlagala odpravo pripora Noviču, vendar tudi tokrat neuspešno. Novičevi odvetniki so prepričani, da ni utemeljenega suma, da je Novič moril. Da Novič ni odgovoren za Jamnikovo smrt, naj bi dokazovali tudi včeraj ogledani posnetki. Niti enega dokaza namreč ni, da je bil Novič na kraju kaznivega dejanja, je opozarjal Novičev zagovornik Žiga Podobnik.

Sodnica Špela Koleta je predlog zavrnila, saj da obstoj utemeljenega suma, da je Novič storil očitano kaznivo dejanje, v ničemer ni omajan. Vnovič je spomnila, da sodišče v tej fazi postopka ne more ocenjevati dokazov, kot to počne obramba. Da se Noviča na posnetkih ne vidi, je prav tako ocena obrambe, je poudarila in spomnila, da sodišče želi v tujini najti izvedenca, ki bo lahko izboljšal posnetke varnostnih kamer.