pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novi ameriški veleposlanik obljublja krepitev odnosov

Deli na:
Novi ameriški veleposlanik obljublja krepitev odnosov

Foto: Bobo

Novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley je v pogovoru za STA napovedal dodatno krepitev odnosov med državama, ki so že zdaj zelo dobri. Konkretnejših ciljev na področju gospodarskega sodelovanja še nima, je pa pohvalil slovensko sodelovanje pri reševanju ukrajinske krize v okviru EU in Nata. Skupaj smo močnejši, je dejal.

Kot je napovedal, bo na začetku predvsem poslušal slovensko stran, kakšna so njena stališča. Odnosi med državama so zelo dobri, "a vedno obstaja prostor za izboljšave", je dejal in napovedal, da bo njegova naloga predvsem v tem, da se bo trudil za to izboljšanje.

Izboljšanje si obeta tudi na gospodarskem področju, čeprav konkretnejših načrtov ali ciljev na tem področju še nima. Kot je dejal, se mora najprej sestati s predstavniki gospodarstva in politike.

Med njegovimi prioritetami delovanja v Sloveniji bo tudi spodbujanje sodelovanja na varnostnem področju. Tu je najbolj pereč problem ukrajinska kriza, "ki jo poganja ruska agresija". Pozdravil je nov dogovor, ki je bil dosežen v Minsku, a poudaril, da zdaj prihaja prava preizkušnja tega dogovora - njegovo uresničevanje.

Na vprašanje, ali so morda dobri odnosi Slovenije z Rusijo, kjer je velik interes slovenskega gospodarstva, lahko problematični za ZDA, se je odzval z besedami, da je Slovenija "del konsenza" znotraj EU in Nata.

"ZDA zelo pazijo na to, da delajo enake korake kot EU pri sprejemu sankcij, da bo Rusija plačala določeno ceno za svojo agresijo na Ukrajino. To ostaja naša politika. V tem primeru smo videli, da smo močnejši, če sodelujemo. Slovenija je del tega konsenza," je dejal.

Slovenijo je tudi pohvalil za prispevek v Natu. Ocenil je še, da je grožnja terorističnega napada v Sloveniji sicer nizka, a da je napad v Parizu prejšnji mesec pokazal, kako nepredvidljive so lahko zadeve na tem področju. Zato moramo biti po njegovih besedah "previdni in zadovoljeni s sedanjim stanjem".

V pogovoru, ki ga bo STA v širši obliki objavila danes, se je dotaknil tudi sodelovanja s slovenskim pravosodjem in zaupanja v slovenska sodišča ter pojasnil stališče ZDA glede kandidature bivšega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov.