nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova: S Hojsom imava večkrat drugačne poglede

Deli na:
Novakova: S Hojsom imava večkrat drugačne poglede

Foto: Bobo

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v pogovoru za časnik Delo spregovorila o prihajajočem kongresu stranke, na katerem se bo za mesto prve v stranki pomerila z Alešem Hojsem. Kot pravi, bosta soočila programa, nato pa si segla v roke. Dodaja, da je njena politika povezovalna, ker je največja škoda, če zaradi sporov izgubljamo potenciale.

"Če se rokujemo z nekom z drugega političnega pola, to ne sme biti greh," je prepričana Novakova, ki priznava, da sta imela s Hojsom večkrat drugačne poglede glede odnosa do SDS ali, katera je glavna politična linija stranke.

Ob tem dodaja, da prevečkrat opaža, da je "zgražanje zgolj farsa, ko se drugega kritizira, ker se je nekdo z nekom rokoval, v ozadju pa sam trguje z ljudmi s tistega političnega pola. Zanimivo bi bilo analizirati levo-desne koalicije na lokalni ravni, zaradi katerih se v neki stranki nič ne zgražajo," je dejala.

Prepričana je, da bo stranka naredila preboj, a dejstvo je, da mora čas dozoreti. "NSi dela majhne, vendar zanesljive korake, a pot gre nedvomno naprej in navzgor," je prepričana.

Po šestih letih vodenja stranke in napornem letošnjem volilnem letuje sicer čuti utrujenost in se sprašuje, ali ima še dovolj energije in volje nadaljevati vodenje in ali si morda člani stranke želijo sprememb. "Po posvetih smo prišli do ugotovitve, da je NSi na vseh zadnjih volitvah vendarle dosegla vzpon in da bi bilo zato smiselno nadaljevati. Položaj v državi je tudi takšen, da daje NSi priložnost za novo rast," je prepričana.


Če bo po njenem umiku s stranke njeno vodenje želel prevzeti Matej Tonin, pa ga bo pri tem podprla, pravi. A hkrati dodaja, da bodo naslednika določili člani stranke na kongresu in Tonin ni avtomatično njen naslednik.

Glede ustanavljanja novih strank na desni opozarja, da stranka ni enostaven projekt, saj zahteva veliko energije, dela in mreženja. "S populizmom je mogoče hitro uspeti, a potem stranko vzdrževati, oblikovati resen program in pridobiti kakovostne ljudi ni enostavno. Zato instant stranke po navadi ne morejo dolgo obstati," meni Novakova in k sodelovanju v NSi vabi vse, ki ki podpirajo vrednote krščanske demokracije.

NSi je po njenem mnenju socialno čuteča stranka, ampak socialnost mora biti na zdravih temeljih, lažne sociale ne podpirajo. "Lep primer dvojnosti je SD, ki se ima za zelo socialno stranko, vendar so se socialni prejemki bistveno znižali, ko je bila na oblasti socialna demokracija," je izpostavila.

Tudi za SMC, s katero so sicer zbližali veliko stališč, je prepričana, da tako visoke podpore ne bodo več dobili. Problemi nove stranke pa se kažejo že po nekaj mesecih. "Simptomatično je, da predsednik vlade ne more več dobiti dobrega kandidata za gospodarsko ministrstvo," je izpostavila.

O sodelovanju strank na desnici je dejala, da čaka na bolj ugodne razmere, da se s kom dobi na kosilu. "SLS ima predsednika v odhajanju, pri SDS pa vemo, da je njen predsednik v zaporu. Stanje na desnici trenutno precej zbuja skrb," je ocenila.