900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nov zaplet v Desusu

Deli na:

Dogajanje v poslanski skupini DeSUS se znova zapleta. Joško Godec je namreč Francu Žnidaršiču poslal dopis, v katerem ga obvešča, da bo v torek od njega prevzel posle vodje poslanske skupine. Ob tem je preklical sklic torkove seje poslanske skupine, ki jo je sklical Žnidaršič in na kateri naj bi poslanci DeSUS odločali o svojem vodji.

Dogajanje v poslanski skupini DeSUS se znova zapleta. Joško Godec je namreč Francu Žnidaršiču poslal dopis, v katerem ga obvešča, da bo v torek od njega prevzel posle vodje poslanske skupine. Ob tem je preklical sklic torkove seje poslanske skupine, ki jo je sklical Žnidaršič in na kateri naj bi poslanci DeSUS odločali o svojem vodji.

Kot je za STA pojasnil poslanec DeSUS Vili Rezman, se je Godec sam oklical za vodjo poslanske skupine in v obvestilu Žnidaršiču zapisal, da bo v torek od njega prevzel posle. Preklical je tudi torkovo sejo poslanske skupine, na kateri naj bi poslanci DeSUS razrešili nastali konflikt in se enotno odločili o svojem vodstvu.

To naj bi storili na podlagi odločitve parlamentarne komisije za poslovnik, ki je v četrtek poslanski skupini DeSUS predlagala, naj sama zaključi postopek (ne)razrešitve Žnidaršiča ter enotno in demokratično odloči o vodstvu svoje poslanske skupine. Žnidaršič pa je tedaj napovedal, da bo presekal gordijski vozel ter zaplet rešil brez nadaljnjih konfliktov.

Pojasnil je še, da bo sklical sejo poslanske skupine, ko bodo sklepi poslovniške komisije tudi uradni. To sejo pa je Godec sedaj preklical. Kot je pojasnil Rezman, se je bosta z Žnidaršičem kljub vsemu udeležila ter opravila delo, "kot je bilo predvideno".

Rezman je danes tudi opozoril, da se Godec v dopisu Žnidaršiču sklicuje na predsednika DZ Pavla Gantarja, ki naj bi mu čestital in ga s tem "pripoznal" kot vodjo poslanske skupine. V kabinetu predsednika DZ pa so to zanikali.

Joško Godec pa je STA zavrnil, da bi se sam razglasil za vodjo poslanske skupine, saj je takšen sklep na legalni seji podprlo pet poslancev DeSUS. "Zadeva je bila za nas zaključena, mi smo to dali na glasovanje," je dejal. Na pisno zahtevo predsednika DZ pa so sklicali še eno sejo poslanske skupine, po kateri so Gantarju sporočili, da je Godec novi vodja poslanske skupine.

Glede sklepov poslovniške komisije pa Godec pravi, da ta ne more določati, kdo bo vodja poslanske skupine, lahko pa določi, kakšna je vsebina poslovnika.

O Gantarjevih čestitkah pa Godec pravi, da mu je ta stisnil roko, kar je razumel kot čestitko. "Če sem naredil to napako, da sem smatral, da mi je čestital, se mu bom pa javno opravičil," je še dejal.

Žnidaršič je za STA dejal, da je sam sestanek sklical. Pričakuje, da bo v ponedeljek dobil poročilo poslovniške komisije in nato na običajni torkov sestanek poslanske skupine uvrstil tudi vprašanje zamenjave vodje poslanske skupine.

Pravi, da namerava zadevo korektno speljati, kot je obljubil. "Lahko bodo povedali, če vztrajajo pri zamenjavi, sam bom predstavil svoj pogled na zadevo, napisali bomo zapisnik, zbrali podpise, nato bom obvestil predsednika državnega zbora o sprejeti odločitvi," je pojasnil Žnidaršič.

O sestanku so bili po njegovih besedah ostali poslanci DeSUS obveščeni. "Kako bodo ravnali, je potrebno vprašati njih," pravi. Na vprašanje, kako bo ravnal, če bi na sestanek prišla le z Vilijem Rezmanom, pa je odgovoril, da bo predsednika DZ obvestil, da sestanek in korektno reševanje problema ni možno.

Preseneča ga, da Joško Godec "prehiteva dogodke, čeprav ve, da je bila sklicana poslovniška komisija in da je moja zaveza, da korektno izpeljem zadevo, brez kakšnega odlašanja". Žnidaršič dodaja, da ga preseneča tudi, da je Godec prepričan, da je že vodja poslanske skupine, čeprav predsednik DZ še ni objavil spremembe in čaka na poročilo vodje poslanske skupine. To poročilo bo dobil, vendar je treba postopek izpeljati, kot se spodobi, ne na tajnem sestanku, je poudaril.

Predaja poslov po njegovem sploh ni potrebna, saj gre le za funkcijo v operativnem smislu in ne za poslovodni organ, celoten arhiv pa tako ostaja v pisarni, prav tako ostalo, kar je vezano na funkcijo vodje poslanske skupine.

Kot je znano, je pet poslancev DeSUS, Joško Godec, Anton Urh, Franc Jurša, Vasja Klavora in Matjaž Zanoškar po sporih v stranki in poslanski skupini predsednika DZ Pavla Gantarja minuli četrtek obvestilo o zamenjavi vodje poslanske skupine Žnidaršiča, ki naj bi ga zamenjal Joško Godec. Takšno obvestilo pa je po mnenju Žnidaršiča in poslanca Rezmana nelegitimno, nelegalno in v nasprotju s prakso v državnem zboru.

Zato sta se Žnidaršič in Rezman obrnila na poslovniško komisijo, ki je na četrtkovi seji poslanski skupini DeSUS predlaga, naj sama zaključi postopek (ne)razrešitve vodje poslanske skupine Žnidaršiča ter enotno in demokratično odloči o vodstvu svoje poslanske skupine.