Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kumer optimističen: Zakaj bi zmagal Janša, SD je močnejši od SDS

Deli na:
Kumer optimističen: Zakaj bi zmagal Janša, SD je močnejši od SDS

Foto: Bobo

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je predsedniku države Danilu Türku na posvetu ponovil, da se SD zavzema za čim prejšnje predčasne volitve, do katerih je "avtocesta na široko odprta", in da ne bo podprla nobenega novega mandatarja. Kumer sicer sprašuje, zakaj bi na volitvah zmagal Janez Janša, ter ocenjuje, da je SD močnejši od SDS.

Predčasne volitve so glede na razmere in političen položaj najprimernejši izhod, je po posvetu s predsednikom republike v izjavi novinarjem povedal Kumer. Volitve bi lahko bile po mnenju SD 4. decembra ali prej. Kumer upa, da zavlačevanja postopka z razpisom predčasnih volitev ne bo, saj je po njegovem mnenju "avtocesta do volitev na široko odprta".

Na vprašanje, ali mora predsednik republike za razpustitev parlamenta čakati 30 dni, Kumer odgovarja, da bodo to uganko razrešili pravniki. Ob vprašanju, ali lahko še po torku kdo predlaga novega mandatarja, ocenjuje, da je v roku 30 dni "vse možno", upa pa, da se "ne bodo igrali s to državo, temi razmerami in tem političnim položajem še naprej".

Glede tega je bilo, tako Kumer, na račun SD veliko špekulacij, a ničesar od tega ni. "Mogoče bi se našel kakšen posameznik, ki bi podpisal kandidaturo, vendar tudi to težko, ko bi prišlo do dneva Ž," ocenjuje Kumer. Podpore za novega mandatarja pa po njegovem mnenju v DZ ne bo. Na to bi namreč morala pristati tudi SDS.

Na ocene, da so hitre predčasne volitve prostovoljna predaja oblasti prvaku SDS Janezu Janši, pa vodja poslancev SD odgovarja z vprašanjem: "Zakaj bi Janez Janša zmagal na teh volitvah?" Na vprašanje, ali ni v soočenju predsednik SD Borut Pahor - Janša slednji močnejši, pa odgovarja, da je "SD močnejši od SDS".

Predsednik republike posvet nadaljuje s prvakom Zares Gregorjem Golobičem in vodjem poslanske skupine te stranke Francom Jurijem.