Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kumer: Menjava Pahorja bi bila za SD samomor

Deli na:
Kumer: Menjava Pahorja bi bila za SD samomor

Foto: Bobo

Zamenjava predsednika SD bi za stranko pomenila samomor, tako glede njenega pozicioniranja v javnosti kot zaradi pričakovanega znotrajstrankarskega dogajanja, je za Dnevnikov Objektiv dejal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. Kot je prepričan, bodo na predčasnih volitvah dobili "zavidljiv rezultat", tehtnica pa se bo sicer nagibala proti desni.

Kumer je vnovič zatrdil, da poslanska skupina SD po padcu vlade kandidata za mandatarja ne bo predlagala in tudi ne bo podprla kakšnega drugega kandidata. "Tudi če bi kdo predlagal novega mandatarja, pa naj bo to kdorkoli, 46 glasov podpore ob vsem tem govoričenju in zastrupljanju javnosti o nestabilnosti koalicije in vlade, ne bo mogoče dobiti. Razen seveda, če opozicijska SDS ne bi prelomila besede, kot je to storila leta 2000," je dejal.

"Ker bodo predčasne volitve novembra ali decembra, je nemogoče in bi bilo tudi skregano z vsakršno politično logiko, če bi zamenjevali liderja," je prepričan Kumer. Po njegovih besedah lahko do menjave predsednika stranke Boruta Pahorja pride samo na kongresu, a v SD izrednih kongresov še niso imeli in Kumer ne verjame, da bi ga lahko imeli zdaj. "Stranka se bo morala že čez teden dni, štirinajst dni posvetiti predvolilni kampanji, zato je težko sklicevati izredni kongres, sicer pa imamo že s statutom predvideno, da so kongresi stranke po volitvah," je pojasnil.
 
Kot je prepričan, bodo s stranko, njenimi ljudmi in Pahorjem kot predsednikom stranke "dobili zavidljiv rezultat, to je, da ne bomo zabeležili zelo velikega padca glede na sedanji rezultat". Kumer na volitvah pričakuje močno volilno udeležbo, čez 60 odstotkov. Glede relativnih zmagovalcev na volitvah pa pravi, da se bo ponovila slika iz leta 1996 in 2004 in bo rahlo dobila desna sredina.
 
Kot pravi Kumer, je bil Pahor "naiven, ko je pristajal na, kot jo je sam imenoval, državotvorno držo in računal na kulturni dialog v koaliciji in tudi s političnimi nasprotniki".
 
"Če bi premier od začetka, ko so se pojavljale afere pri posameznih ministrih, tako kot Erjavca odslovil še druge ministre, bi rekonstrukcija vlade sproti tekla in bi se na vlado nalepilo manj negativnega imidža. Pa naj gre tukaj za Ultro, bulmastife in ne vem kaj še. Koalicija je na okopih do konca branila ministre te vlade," meni Kumer. Po njegovem mnenju pa je absurd v tem, da je "parlamentarna večina glasovala za predloge vlade, na drugi strani pa se je v javnosti ustvaril popoln negativni imidž".
 
"Če so res imeli tako slabo mnenje o vladi, je bila dolžnost te večine, da to vlado zamenja z neko drugo vlado. Del krivde za nastalo situacijo morajo zato nase prevzeti tisti, ki v torek vlade niso podprli. Tako kot mi so tudi oni soodgovorni za stanje v državi," je poudaril.
 
Kot prvo veliko napako v koaliciji je Kumer sicer označil odločitev koalicije z marca 2009, ko so potrdili takšen zaključni račun za leto 2007, kot ga je zahteval SDS. Kot pravi, je sam temu nasprotoval, saj je namreč država "že takrat imela primanjkljaj v proračunu in ne presežek".