kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nezaslišana požrešnost: RTV Slovenija našla način, kako izmolsti dodaten denar od državljanov!

Deli na:
Nezaslišana požrešnost: RTV Slovenija našla način, kako izmolsti dodaten denar od državljanov!

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. - Foto: Bobo

Ker generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc ni uspel s predlogom vladi za zvišanje rtv prispevka, se je domislil druge variante: prispevek bodo plačevali ne le tisti, ki imajo televizijski ali radijski sprejemnik, pač pa tudi vsi z internetom.

Kadunc je nedavno naletel na gluha ušesa ob pozivu vladi, naj država za prihodnje leto zagotovi dodaten denar za poslovanje RTV Slovenija. Predlagal je zvišanje prispevka za en evro (s sedanjih 12,75 evra na 13,75 evra), kar bi pomenilo osem odstotkov. Kot argument je navedel inflacijo in zvišanje plač v javnem sektorju. Zaposleni na RTV namreč sodijo med javne uslužbence.

A se je generalni direktor uštel. Javna televizija je res precej servilna do sedanje vlade, vendar je premier Marjan Šarec pač populist in ve, da javnost ne bi bila naklonjena zvišanju RTV prispevka. Tako predloga ni sprejel.


Kako bo torej Kadunc vendarle prisilil ljudi, da bodo plačevali več? Na način, da bodo po novem morali rtv prispevek plačevati tudi tisti, ki sploh nimajo televizijskega ali radijskega sprejemnika, vendar imajo dostop do interneta. Teh naj bi bilo okoli 25 tisoč. S tem bi javni zavod na letni ravni pridobil dodatne skoraj štiri milijone evrov.

Čeprav se bo morda premier Šarec zdaj sprenevedal, da »nima nič s tem«, to ne drži. Nekdanji minister za kulturo v Šarčevi vladi Dejan Prešiček (odletel je zaradi očitkov o mobingu nad zaposlenim) je dal že oktobra lani uradno stališče ministrstva za kulturo glede tega vprašanja. Zapisal je, da zakon o RTV Slovenija določa, da mora prispevek plačevati vsak, kdor ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov.

Med te 'druge naprave' na ministrstvu štejejo tudi prenosne ali namizne računalnike… Po njihovem so tako zavezanci tudi ljudje, ki na območju Slovenije do programov RTV dostopajo prek interneta. Med te štejejo očitno tudi uporabnike mobilnih telefonov.