stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neverjetno, kaj se dogaja na sojenju ljubosumnežu, ki je divjal in streljal po Mariboru

Deli na:
Neverjetno, kaj se dogaja na sojenju ljubosumnežu, ki je divjal in streljal po Mariboru

Obtožnica Ferliča bremeni poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti. - Foto: Gabrijel Toplak

Matjaž Ferlič, ki mu na mariborskem okrožnem sodišču znova sodijo zaradi domnevne povzročitve splošne nevarnosti med divjo vožnjo s streljanjem po Mariboru pred tremi leti, je po ocenah njegove psihiatrinje sposoben za spremljanje sojenja le pol ure. Če bo to potrdil tudi sodni izvedenec, sojenja še dolgo ne bo konec.

Ferliču sodijo znova, ker je višje sodišče znova razveljavilo del sodbe, ki se je nanašal na povzročitev splošne nevarnosti. Novo sojenje se je začelo novembra lani, sodnica Mateja Kamenšek Gornik pa je tako že tretja zapovrstjo, ki presoja, ali je Ferlič marca 2017, ko je s pištolo streljal na Dejana Gjerkeša, za kar je bil že pravnomočno obsojen na osem let zapora, tudi povzročil splošno nevarnost. S streljanjem in divjo vožnjo je namreč po navedbah tožilstva ogrožal še življenje svoje partnerice in otroka, ki sta sedela v Gjerkeševem avtomobilu, pa tudi druge udeležence v prometu.

Okrožno sodišče je tem očitkom že dvakrat pritrdilo, a nobena sodba na drugostopenjskem sodišču ni obstala. Prvič so jo višji sodniki po poročanju časnika Večer razveljavili zato, ker so ocenili, da tožilstvo v obtožnici v opisu kaznivega dejanja ni dovolj konkretiziralo nevarnosti za življenje ljudi, drugič pa po uradni dolžnosti, ker je sodišče po tem, ko je Ferlič na predobravnavnem naroku povzročitev splošne nevarnosti priznal, spremenilo opis očitanega dejanja.

Pred začetkom današnje obravnave je sodnica prejela poročilo obdolženčeve psihiatrinje, ki trdi, da ta zaradi posttravmatske motnje ni zmožen dela ali daljše koncentracije več kot 30 minut. To naj bi veljalo tudi za spremljanje sojenja, kar je sodnica danes upoštevala, napovedala pa je, da bo poskušala čim prej vpoklicati izvedenca, da preveri te trditve. Do takrat bodo obravnave trajale le pol ure.


Danes sta bili tako lahko zaslišani le dve vabljeni priči. Prvi je bil oškodovanec Gjerkeš, ki je vztrajal pri svojih navedbah na predhodnih zaslišanjih. Na vprašanje obrambe je znova potrdil, da je bilo parkirišče pri nekdanjem trgovskem centru v Hočah, kjer je Ferlič začel streljati nanj, osvetljeno, na bližnji glavni cesti pa so bila še druga vozila. Ponovil je, da mu je Ferlič s svojim vozilom zaprl izvoz s parkirišča, zato je moral voziti čez bankine in pločnike, da je lahko pobegnil.

Na vprašanje sodnice, če meni, da je obdolženi med streljanjem nanj ogrožal tudi druge udeležence v prometu, je Gjerkeš odgovoril: "Seveda." Spomnil je, da je bil tudi sam prisiljen v hitro vožnjo. "Reševal sem si življenje," je poudaril.

Druga priča je bil nekdanji policist in lovec, ki je slišal strele. Kot je dejal, je mislil, da lovci streljajo na lisice. Naslednje jutro je o tem povprašal lovskega čuvaja, ki mu je povedal, da ni bil napovedan noben lov. To se mu je zdelo zelo čudno, saj morajo lovci vedno vnaprej napovedati svoje akcije.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden. Ferlič prihaja nanj s prostosti, saj je bil pred tremi meseci po pisanju Večera izpuščen iz pripora, ker sta od vložitve obtožnice minili že dve leti. V zapor ga kljub pravnomočni sodbi za poskus uboja niso mogli poslati, ker so mu višji sodniki kazen na osem let zapora (samo) določili, ne pa izrekli, zaradi česar ta zaenkrat ni izvršljiva, še piše časnik.