Revija Reporter
Slovenija

Nekdanji mariborski nadškof Kramberger bo stopil pred sodnika v zadevi Mladinska knjiga

STA

1. apr. 2018 13:39 Osveženo: 13:43 / 01. 4. 2018

Deli na:

Kljub prazničnemu ponedeljku bo prihodnji teden na sodiščih več odmevnih obravnav. V Ljubljani se bo začelo sojenje nekdanjemu mariborskemu nadškofu Francu Krambergerju zaradi obtožbe o zlorabi položaja, nadaljevalo pa se bo sojenje obtoženima zaradi domnevnega vdora v informacijski sistem Tetra in sojenje obtoženemu za uboj igralca Gašperja Tiča.

Začenja se sojenje zaradi obtožbe o preprodaji delnic Mladinske knjige

V četrtek je na ljubljanskem okrožnem sodišču sklican predobravnavni narok zaradi domnevno spornih poslov, ki segajo 14 let nazaj, ko je takrat škofija Maribor, sedaj nadškofija, od Krekove družbe pod svojim upravljanjem isti dan najprej kupila delnice Mladinske knjige Založba in jih nato takoj bistveno dražje prodala.

Tožilstvo je obtožnico zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic pri tem poslu vložilo aprila lani, pravnomočna je postala poleti. Ugotovilo naj bi, da sta nekdanji nadškof Franc Kramberger in nekdanji ekonom nadškofije Mirko Kraševec z vednostjo uprav družb, ki sta delnice kupili, oškodovala druge lastnike Krekove družbe, ki bi lahko zaslužili več, oziroma kupce, ki bi za delnice lahko plačali manj.

Na zatožno klop bosta sedla tudi nekdanja predsednika uprav kupcev delnic - nekdanji predsednik uprave družbe za upravljanje NFD Stanislav Valant in nekdanji prvi mož Etola Ivan Ferme.

V sojenjih Ornigu in Cakiću zaslišanja prič

Za torek je na ljubljanskem okrajnem sodišču sklicana obravnava v sojenju Dejanu Ornigu in Gregorju Gregorčiču zaradi domnevnega vdora v informacijski sistem Tetra, na kateri bodo po napovedih zaslišane priče, ki so bile navzoče pri hišni preiskavi pri Ornigu. Ta namreč vztraja, da je bila preiskava izvedena v nasprotju z določili zakona.

Zaslišanja prič so napovedana tudi na torkovem nadaljevanju sojenja Stefanu Cakiću, obtoženemu uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšanje prištevnosti. Ker sodni senat zanima, ali se da iz krvnih madežev razbrati potek dogajanja, je na prejšnjem naroku sklenil, da bo zahteval dopolnitev izvedenskega mnenja o dogajanju usodnega jutra 18. junija lani, ki ga je pripravil inštitut za sodno medicino. V tej zadevi je obravnava sklicana tudi za petek.