900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković v zadevi Gratel obtožen sprejemanja podkupnine: ta teden se začenja sojenje

Deli na:
Janković v zadevi Gratel obtožen sprejemanja podkupnine: ta teden se začenja sojenje

Zoran Janković - Foto: Mediaspeed

Prihodnji teden se bo na sodiščih s predobravnavnimi naroki začelo več odmevnih sojenj. Ljubljanski župan Zoran Janković bo moral na zatožno klop v zadevi Gratel, v Ljubljani je znova sklican predobravnavni narok za obtoženega v ponovljenem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik, v Mariboru pa je napovedan začetek sojenja v zadevi klicni center.

Začetek sojenja v zadevi Gratel

V četrtek bo na ljubljanskem okrožnem sodišču s predobravnavnim narokom steklo sojenje Jankoviću, ki mu tožilstvo v zadevi Gratel očita sprejemanje podkupnine, saj naj bi leta 2007 od podjetja Gratel zahteval 500.000 evrov donacije za Ljubljanski grad v zameno za dovoljenje za prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja.

Tožilske očitke je Janković zavrnil že ob hišnih preiskavah februarja 2014, saj zanika, da je zahteval donacijo, temveč je po njegovem šlo za odpravo škode, ki da jo je imela občina zaradi ravnanja Gratela. Ta naj bi namreč kršil pogodbo, zaradi česar je občina z družbo sklenila dogovor o plačilu škode, ki jo je naredila, ker je pri prekopu kabelske kanalizacije ponekod razširila kanal in vanj položila več cevi, kot bi jih smela.

Znova predobravnavni narok za balkanskega bojevnika


V torek je na ljubljanskem okrožnem sodišču znova razpisan predobravnavni narok za Anesa Selmana, ki mu je ustavno sodišče razveljavilo obsodbo v zadevi Balkanski bojevnik in zadevo poslalo v ponovno sojenje. Selman je sicer že pred izrekom sodbe leta 2012 pobegnil v Bosno in Hercegovino.

Selman je bil na prvem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik med redkimi, ki so jih spoznali za krive vpletenosti v mednarodno trgovino z drogo, ki naj bi jo vodil Srb Dragan Šarić. Sodni senat pod vodstvom Gorazda Fabjančiča ga je obsodil na deset let zapora, višji sodniki pa so kazen zvišali še za pet let. Sodbo je kasneje razveljavilo ustavno sodišče.

Začetek sojenja v zadevi klicni center

Na mariborskem okrožnem sodišču se bo v četrtek na predobravnavnem naroku o krivdi izrekla sedmerica slovenskih in tujih državljanov, povezanih z delovanjem nezakonitih klicnih centrov, ki jih specializirano državno tožilstvo bremeni kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. Med obtoženimi so Alen, Tomislav in Josip Cvek ter Chung Chen Wei, Huang Tsun Siao, Hsu Tzu Hsiang in Hong Peng Syuan. Vsi z izjemo Josipa Cveka, ki ga sumijo pomoči pri omenjenem kaznivem dejanju, se zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti še vedno nahajajo v priporu.

Kriminalistična preiskava je pokazala, da naj bi žrtve, ki so praviloma prihajale iz Tajvana, zaklenili v klicne centre, jim omejili svobodo gibanja, odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih z različnimi navodili, zahtevami in grožnjami prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra izvrševale kazniva dejanja goljufije.