Revija Reporter
Slovenija

Če ne bo kmalu sodbe, bi lahko oče koroških dečkov prišel iz pripora

Reporter, STA

11. feb. 2018 11:30 Osveženo: 11:34 / 11. 2. 2018

Deli na:

Romeo Bajde

Facebook

V prihodnjem tednu se bo nadaljevalo več že dlje časa trajajočih sojenj, med drugim sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču v zadevi Serming ter sojenje Romeu Bajdetu za smrt partnerke decembra 2015.

Veliko pozornosti bo verjetno pritegnilo nadaljevanje sojenja za smrt igralca Gašperja Tiča.

Bajde bi čez dober mesec lahko odkorakal iz pripora, če sodišče ne pohiti s sodbo

Na Okrožnem sodišču v Celju se bo v sredo in četrtek z zaslišanjem prič nadaljevalo ponovno sojenje Velenjčanu Romeu Bajdetu za umor partnerke decembra 2015. Če mu sodišče kazni ne bi izreklo do 21. marca letos, pa mu bo moralo odpraviti pripor. Zakon o kazenskem postopku namreč določa, da lahko po vložitvi obtožnice pripor traja največ dve leti. Če v tem roku obtožencu ni izrečena obsodilna sodba, pripor odpravijo in obtoženca izpustijo. Obtožnica zoper Bajdeta pa je bila vložena 22. marca 2016.

Bajde, znan tudi kot oče t. i. koroških dečkov, je bil 7. marca lani na prvem sojenju spoznan za krivega uboja partnerke in obsojen na 13 let zapora, čeprav ga je tožilstvo bremenilo umora in zanj zahtevalo 25 let zaporne kazni. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, med drugim zato, ker je sojenje v delih, ko so razpravljali o obdolženčevem duševnem zdravju, potekalo zaprto za javnost. Višje sodišče je v odločbi opozorilo, da je javnost sojenja pravilo, izključitev javnosti pa izjema. Prav tako se ni strinjalo s sodnikovim videnjem ljubosumja kot motiva za storitev kaznivega dejanja.

KPK od Sedlarjeve zahteva vračilo potnih stroškov

Na ljubljanskem delovnem sodišču se bosta nekaj mesecev po njenem odstopu s funkcije namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) spet srečala Alma Sedlar in njen nekdanji šef Boris Štefanec. KPK namreč toži Sedlarjevo za povračilo 712 evrov potnih stroškov. Leta 2014 je Sedlarjeva s službene poti v Parizu skupaj s strokovnim sodelavcem v računovodstvo komisije prinesla denar, ki sta ga prejela za kritje stroškov. Njen sodelavec je za vrnjeni denar zahteval potrdilo, Sedlarjeva pa ne. Računovodkinja pa tega denarja ni nakazala na račun komisije. Da Sedlarjeva nima takega potrdila, je kasneje ugotovila revizija, opravljena na zahtevo predsednika KPK. Štefanec je tako vložil zahtevek za izvršbo, ki ga je sodišče zavrglo, zato je bila vložena tožba na okrajno sodišče. Slednje je zadevo odstopilo delovnemu sodišču.

KPK je sicer zaradi kraje dela gotovine, ki bi jo morala izplačati kot akontacijo zaposlenim za službene poti, leta 2015 policiji ovadila nekdanjo računovodkinjo komisije. A je kasneje ovadbo vložila zoper Sedlarjevo, ki so jo konec lanskega leta v zvezi z zadevo zaslišali tudi kriminalisti. Sedlarjeva je septembra 2017 po dlje časa trajajočih trenjih s predsednikom KPK nepreklicno odstopila.