Revija Reporter
Slovenija

Poglejte odziv Janše na vprašanje, ali se bo javno cepil

Biserka Karneža

19. dec. 2020 9:03 Osveženo: 9:50 / 19. 12. 2020

Deli na:

Predsednik vlade Janez Janša.

Profimedia

Bliža se dan, ko bomo tudi v Sloveniji prejeli prvo pošiljko cepiva proti covid-19. Samo zato, ker smo želeli izvedeti, ali se bo za cepljenje odločil predsednik vlade Janez Janša, saj bi s tem spodbudil vse nas k cepljenju, smo naleteli na neverjetno ignoranco.

Tako na kabinet predsednika republike kot kabinet predsednika vlade smo naslovili enako vprašanje, in sicer, ali se bosta javno cepila ter s tem spodbudila k cepljenju še druge državljane ter predstavnike političnih strank. Iz kabineta predsednika republike smo prejeli odgovor še isti dan - da se bo cepil takoj, ko bo prišel na vrsto in o tem tudi obvestil javnost. Odgovor iz kabineta predsednika vlade, kjer imajo med vladnimi službami daleč najmočnejšo ekipo uslužbencev zadolženih za stike z mediji, pa smo dočakali šele po petih dneh. In kakšen odgovor! Neka Mojca, ki se ji ni zdelo vredno zapisati niti svojega priimka, je zapisala: »V KPV smo prejeli vaša vprašanja. Zaenkrat ne komentiramo.«

Neverjetno! V času, ko strokovnjaki s področja epidemiologije in infektologije opozarjajo, kako pomembna je precepljenost prebivalstva, če želimo postati spet normalna družba, v vrhu vlade ne želijo komentirati, ali se je predsednik vlade pripravljen javno cepiti in s tem spodbuditi k cepljenju vse nas, slovenske državljane. Takšna spodbuda bi bila namreč izjemno pomembna. Slovenija namreč sodi med evropske države, kjer za zdaj ne bi uspeli doseči niti 60 odstotne precepljenosti prebivalstva, ki je potrebna, če želimo učinkovito zaščititi pred virusom.

V ZDA se je ravno včeraj pred kamerami cepil ameriški podpredsednik Mike Pence, ki je želel na ta način še vedno precej skeptično javnost prepričati v varnost tovrstne zaščite pred covidom-19. Izvoljeni novi ameriški predsednik Joe Biden je prav tako napovedal, da se bo javno cepil, podobno so napovedali tudi nekdanji predsedniki ZDA Barack Obama, George Bush mlajši in Bill Clinton. Podobno bosta storila britanski premier Boris Johnson, ki je zaradi covida-19 celo ležal na intenzivni negi, in izraelski premier Benjamin Netanjahu.