Revija Reporter
Slovenija

Pahorja ni strah cepiva – se je Janša pripravljen javno cepiti?

Biserka Karneža

15. dec. 2020 6:00 Osveženo: 7:14 / 15. 12. 2020

Deli na:

Janez Janša v DZ.

Bobo

Za zmanjšanje umrljivosti in števila hospitalizacij zaradi covid-19 ter za večjo zaščito najbolj izpostavljenih prebivalcev, je potrebno zagotoviti precepljenost prebivalstva. Ali bosta pri osveščanju prebivalstva o pomenu cepljenja s svojim zgledom aktivno sodelovala najvidnejša slovenska politika, predsednik republike in predsednik vlade?

Tako na kabinet predsednika republike in kabinet predsednika vlade smo naslovili vprašanje, kdaj in kje se bosta predsednika cepila proti covid -19 ter s tem spodbudila državljane ter druge predstavnike političnih strank k cepljenju. Zanimalo nas je, ali se bosta predsednika odločila za javno cepljenje.

Kljub temu, da imajo v kabinetu predsednika vlade precej močno ekipo, zadolženo za sodelovanje z novinarje in obveščanje javnosti, še vedno nismo prejeli nobenega odgovora, smo pa zato takoj prejeli odgovor iz kabineta predsednika republike. Pojasnili so, da se bo predsednik republike Borut Pahor cepil proti covid-19 takoj, ko bo prišel na vrsto, o cepljenju je tudi pripravljen obvestiti javnost, saj je prepričan, da je za premagovanje te bolezni množično cepljenje ključnega pomena.

Če želimo doseči pozitivni učinek cepljenja, je po mnenju strokovnjakov potrebna vsaj 60-odstotna precepljenost prebivalstva, Svetovna zdravstvena organizacija omenja vsaj 70 odstotkov. Kot kaže zadnja domača raziskava družbe Vailicon, narejena na vzorcu 527 prebivalcev Slovenije, nasprotuje cepljenju kar 57 odstotkov, med tistimi, ki so naklonjeni cepljenju pa so starejši, zlasti tisti iz rizičnih skupin ali z izkušnjo okužbe v ožjem okolju.

Slovenci smo torej v primerjavi z drugimi evropskimi državami, najmanj naklonjeni cepljenju. Po raziskavi, opravljeni za svetovni gospodarski forum, smo slabši od Francozov, kjer bi se cepilo malo več kot polovica prebivalstva, medtem ko precepljenost očitno ne bo težko doseči v Španiji, Italiji, Nemčiji in ZDA, kjer bi se cepilo okoli dve tretjini prebivalstva.