Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nepremičninske skrivalnice Roka Snežiča: tako Janševega zaupnik premoženje skriva pred davkarijo

Deli na:
Nepremičninske skrivalnice Roka Snežiča: tako Janševega zaupnik premoženje skriva pred davkarijo

"Doktor davčnih utaj" Rok Snežič in soproga Klavdija - Foto: Mediaspeed

Razkrivamo, kako Rok Snežič, svetovalec predsednika vlade Janeza Janše, že več let pred finančno upravo RS (Fursom) in drugimi državnimi organi uspešno skriva nepremičnine, avtomobile in drugo luksuzno premoženje.

Kljub temu da Rok Snežič prejema manj kot polovico minimalne plače in se izogiba plačilu davčnega dolga, še naprej živi na veliki nogi. To potrjujejo tudi fotografije, pričevanja virov in ugotovitve preiskovalcev. Tako še vedno uporablja najmanj dva avtomobila znamke Maserati, registrirana v BiH. Novo vozilo tega tipa je vredno najmanj 100.000 evrov. Junija lani so ga z enim od njih videli pred sedežem stranke SDS v Ljubljani. Pred mesecem dni pa so ga ujeli pred savno v Izoli. Formalna lastnica obeh vozil je Snežičeva prijateljica Lidija Zrnić, ki je pred leti uradno prevzela njegovo podjetje Imperij davčnega svetovanja. Z njo ima po ugotovitvah preiskovalcev tudi dva otroka.

Enako je z nepremičninami, ki jih uporablja, a uradno niso pisane nanj. Raziskali smo Snežičev imperij, ki sega od Maribora do Obale, pa tudi v hrvaško Istro in se konča v Banja Luki, kjer je že več kot desetletje sedež njegovega poslovnega delovanja. Preverili smo več deset naslovov stanovanjskih in poslovnih nepremičnin, ki so povezane ne samo s Snežičem, ampak tudi z njegovimi družinskimi člani in poslovnimi sodelavci.


Do sedaj smo našli 12 vil, stanovanj, poslovnih prostorov in drugih nepremičnin, katerih vrednost po ocenah znaša več milijonov evrov. V nekaterih od njih po ugotovitvah preiskovalcev preživi velik del leta. Pred drugimi naši viri redno videvajo njegov avtomobil z bosanskimi registrskimi tablicami. Ali in kdo živi v drugih stanovanjih, ni povsem jasno. Nobena od teh nepremičnin ni (več) na njegovem seznamu, ampak so vse pisane na bratranca, očeta in druge sorodnike ter prijatelje in poslovne partnerje. Odkar je pod drobnogledom davčnih organov, namreč ne kupuje več nepremičnin na svoje ime ali ime svojih podjetij.

Zato pa v zadnjem obdobju stanovanjske in poslovne nepremičnine v Mariboru in drugod po Sloveniji na veliko kupujejo podjetniki, povezani s Snežičem. Po informacijah več virov povprašujejo naokoli, ali jim je kdo pripravljen prodati nepremičnino. Kdo financira njihovo delovanje, ni znano. Čeprav je iz bilanc podjetij razvidno, da nepremičnine kupujejo s posojili, na njih nimajo vpisane nobene hipoteke.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24