testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nemško govoreča skupnost v Sloveniji z resolucijo od vlade zahteva ustavnopravno priznanje

Deli na:
Nemško govoreča skupnost v Sloveniji z resolucijo od vlade zahteva ustavnopravno priznanje

Foto: Wikipedia

Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji je v resoluciji javno pozvala slovensko vlado k ustavnopravnemu priznanju njenih manjšinskih pravic. Resolucijo je zveza objavila v današnjem dnevniku Večer, dan po predstavitvenem obisku nove avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl v Sloveniji.

Kneisslova se je s predstavniki nemško govoreče skupnosti sestala v torek v prostorih avstrijskega veleposlaništva. V izjavi po srečanju z zunanjim ministrom, ki opravlja tekoče posle, Karlom Erjavcem se je zavzela za priznanje nemško govoreče skupnosti v slovenski ustavi po vzoru italijanske in madžarske manjšine v Sloveniji.

Omenjena zveza v resoluciji med drugim poudarja, da Slovenija ne upošteva priporočil Sveta Evrope, ki so osnova za preživetje neke jezikovne manjšine in se nanašajo na področja, kot so pouk v nemškem jeziku, primerno priznanje manjšinskega jezika v radijskih in televizijskih programih in priznanje zadovoljivih finančnih sredstev.


"Kot legitimni predstavniki nemško govoreče manjšine opozarjamo na neurejenost področja in pozivamo vlado republike Slovenije, da končno začne urejati ustavnopravni položaj narodne skupnosti," so še zapisali v resoluciji, v kateri so še opozorili, da želijo "kot samostojna narodna skupnost v smislu kulturne povezanosti z večinskim prebivalstvom graditi trajnostne mostove miru med Slovenijo in Avstrijo".

V Sloveniji naj bi po nekaterih ocenah živelo okoli 2000 pripadnikov nemško govoreče skupnosti, ki pa ne živijo na strnjenem območju.

Slovenija tudi meni, da položaj nemško govoreče skupnosti ustrezno rešuje sporazum o sodelovanju na področju kulture, izobraževanja in znanosti med Slovenijo in Avstrijo, ki sta ga državi podpisali leta 2001. Del sporazuma je namreč interpretativna izjava, v kateri je zapisano, da pripadnikom nemško govoreče skupine v Sloveniji pripadajo pravice po 61. členu slovenske ustave.