Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neizogibno vprašanje ob rezultatih stresnih testov: Kaj počnejo uprave bank?

Deli na:
Neizogibno vprašanje ob rezultatih stresnih testov: Kaj počnejo uprave bank?

Foto: Bobo

V nedeljo objavljeni rezultati stresnih testov bank območja z evrom, tudi treh slovenskih, za parlamentarne stranke večinoma niso bili presenečenje. So pa opozorili, da zgolj zadosten kapital še ne pomeni, da je delo v bankah zaključeno in da te sedaj delujejo dobro. Po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca je treba ostro ukrepati.

Vsako leto dokapitaliziramo banke, a stresni testi vseeno razkrijejo probleme, zato moramo vprašati uprave, kaj pravzaprav počnejo, je popoldne ob prihodu na vrh koalicije dejal Erjavec. Bankam je očital, da sedijo na kapitalu, saj so mu podjetniki povedali, da tudi po dokapitalizacijah bank še vedno težko pridejo do kreditov.

"Če bi bil predsednik vlade in bi imel to pristojnost, bi bilo po mojem mnenju treba zamenjati vse te uprave, ki so znova pokazale, da ne znajo opravljati svojega dela," se je na nedeljsko objavo stresnih testov odzval Erjavec.

"Rezultati stresnih testov so pričakovani, saj so potekali v preteklosti, ko Slovenija še ni imela nove ocene gospodarske rasti," je v izjavi za STA izpostavil predsednik SD Dejan Židan. Je pa po njegovem še posebej pomembno, da banke ne bodo potrebovale novega denarja, "kar je ugodno z vidika davkoplačevalcev, pa tudi same države".

A delo v bankah s tem še ni končano. Židan izpostavlja, da banke še ne izpolnjujejo svoje naloge sodelovanja z gospodarstvom, s čimer bi pomagale pri gospodarski rasti.

Ob lanski odobritvi dokapitalizacije bank pa je bilo tudi nekajkrat omenjeno, da to pomeni tudi prevetritev pri njihovem vodenju, je dodal prvi mož SD. "Ljudje, ki so pripeljali do slabega stanja v slovenskih bankah, nimajo pravice voditi bank naprej. To pa še ni bilo narejeno in to kot SD pričakujemo," je izpostavil.

Tudi Andrej Šircelj iz SDS je ocenil, da so bili rezultati stresnih testov ob upoštevanju dejstva, da so davkoplačevalci lani v banke dali kar nekaj milijard, pričakovani. "To pa še ne pomeni, da banke poslujejo v smeri zagotavljanja gospodarske rasti, v smeri spodbujanja dobrih projektov in povečevanja konkurenčnosti slovenskega gospodarstva," je opozoril.

Predvsem pri državnih bankah bo tako po Šircljevih besedah treba narediti "še zelo veliko na področju korporativnega upravljanja in nadzora". Poslanec SDS meni, da bo banke v prihodnje "vsekakor" treba privatizirati, saj je Slovenija glede na delež državnih bank v samem svetovnem vrhu. "Novi lastniki pa bodo določili vodstvo banke," je zaključil.


Tudi po mnenju vodje poslancev ZL Luke Meseca so bili rezultati NLB in NKBM na nek način pričakovani. "Obe banki imata še vedno težave zaradi količine slabih posojil kljub dokapitalizaciji," je dejal za STA.

V oceni razmer pa je Mesec izpostavil dve ključni težavi. "Že drugo leto zapored smo priča razliki med obsegom danih in odplačanih posojil podjetij, kar dokazuje, da v bankah še vlada kreditni krč," je dejal. Druga težava pa je po njegovih besedah ta, da so gospodarske napovedi kljub rahli gospodarski rasti v zadnjih dveh četrtletjih vse prej kot rožnate. "Težko pričakujemo trend naraščanja gospodarskih aktivnosti, obenem pa je finančni minister napovedal hude reze v javni sektor in socialo, kar bo spet vplivalo na zmanjšanje potrošnje," je še izpostavil.

V stranki NSi so nad rezultati testov zaskrbljeni. "Kljub temu, da v Sloveniji natančno vemo, katere ukrepe za stabilnost bančnega sistema moramo izvesti, se to ne dogaja oz. se dogaja po polžje," so zapisali v sporočilu za javnost.

NLB in NKBM danes najbrž ne bi bili na seznamu 25 bank, ki testa niso prestale, če bi že pred leti obe banki privatizirali oz. jima poiskali odgovorne lastnike ter če bi privatizirali in prestrukturirali državna podjetja, opozarjajo v NSi. Ob tem opominjajo, da sta tako NLB kot NKBM na stresnih testih po neugodnem scenariju padli. "V takšnih situacijah bi normalni lastnik nemudoma začel razmišljati o zamenjavi nadzornih svetov in posledično o zamenjavi uprav obeh bank," so zapisali.

V stranki ZaAB medtem pravijo, da so testi dokazali, da finančnega trga, ki ga je prizadela ena največjih kriz do sedaj, ne bo rešila zgolj sanacija bank. Razdolževanje podjetij je naslednji nujni korak, ki bo pripomogel, da se tako slabi scenariji, kot so bili upoštevani na stresnih testih, ne bi uresničili, navajajo v ZaAB in dodajajo, da so si za to prizadevali in razdolževanje podjetij postavljali visoko na prioritetni seznam, kot naslednji korak sanacije bančnega sektorja.

"Nas pa veseli, da sta obe ključni slovenski banki na poti okrevanja. Pričakovati, da bosta čez noč postali tržni voditeljici, bi bilo preveč optimistično. Torej, podatki kažejo napredek, kar dokazuje tudi dejstvo, da tudi v primeru 'črnega scenarija' ne bi bilo treba vanju vlagati javnih sredstev," so še zapisali.

Po mnenju vodje poslancev DeSUS Franca Jurše sta se NLB in NKBM glede na kondicijo ostalih na testu padlih bank odrezali razmeroma dobro. Če pa bi pri stresnih testih upoštevali letošnjo gospodarsko rast, in ne napovedi iz leta 2013, ki so bile nižje od trenutne rasti, pa bi bili rezultati verjetno drugačni, je menil.

V stranki SMC se na rezultate testov zaenkrat še niso odzvali.